28,5% van de zelfstandige ondernemers in de provincie Antwerpen geeft aan ontevreden te zijn over de balans werk-privé. Dat blijkt uit een onderzoek van hr-dienstverlener Acerta. Als voornaamste reden geven ze het aantal werkuren aan. Een zelfstandige in hoofdberoep in de provincie Antwerpen werkt gemiddeld 49 uren per week.

“We zien dat voor zelfstandigen de balans vooral niet in evenwicht is op privévlak”, weet Katrien Jonckheer, manager starters & zelfstandigen bij Acerta. “28,3% is niet gelukkig met wat ze kunnen doen voor hun gezin – bijvoorbeeld samen uitgaan of helpen in het huishouden – of voor hun persoonlijke ontwikkeling, bijvoorbeeld het volgen van een opleiding. 18,7% geeft aan ontevreden te zijn over realisaties op vlak van werk.”

Uit dezelfde studie blijkt dat de ontevredenheid stijgt naarmate ze langer bezig zijn als zelfstandige. “Mensen die net als zelfstandige gestart zijn, zijn blij dat ze de stap gezet hebben en zitten vol energie om hun business uit te bouwen”, weet Katrien Jonckheer. “Het aantal ontevredenen stijgt naargelang het aantal werkjaren toeneemt. We zien bij de zelfstandigen in hoofdberoep in de provincie Antwerpen een dieptepunt wanneer ze tussen 6 en 10 jaar actief zijn, dan is maar liefst 42,6% ontevreden over zijn werk-privébalans.”

Stress en vermoeidheid
Stress is het meest voorkomende gevolg van ontevredenheid bij de Antwerpse zelfstandigen, gevolgd door vermoeidheid op de tweede plaats. 76% heeft last van stress, 74,4% geeft aan regelmatig vermoeid te zijn. 33,6% van de Antwerpse zelfstandigen kampt met slaapproblemen als gevolg van stress en 28% zegt zelfs last te hebben van fysieke problemen.

Ondanks dat het onderzoek uitwijst dat zelfstandigen gedurende de ganse loopbaan worstelen met hun balans tussen werk en privé blijft 56% van de Antwerpse zelfstandigen optimistisch over de toekomst. Zij schatten in dat hun werk-privé balans er beter zal uitzien dan vandaag.