McCain wil fabriek in Grobbendonk sluiten

mccainTijdens een bijzondere ondernemingsraad vrijdagmiddag heeft de directie van aardappelverwerker McCain te kennen gegeven de vestiging in Grobbendonk te willen sluiten. Dat brengt 123 jobs in het gedrang.

De productie wordt overgeheveld naar de fabriek van McCain Foods-dochter Lutosa in Leuze-en-Hainaut, in de provincie Henegouwen. Volgens een persbericht van het bedrijf wil het de productie voor Europa centraliseren op de Lutosa-site in Leuze. Die beslissing treft mogelijk 92 arbeiders en 31 bedienden in Grobbendonk. Maximum 42 vrijwillige kandidaten van de Grobbendonkse vestiging krijgen de mogelijkheid om in Henegouwen aan de slag te gaan. “We beseffen dat dat geen evidente keuze is”, aldus de directie.

McCain kiest voor Leuze omwille van competitiviteitsredenen. De kosten zouden er een kwart lager liggen. Daar kunnen volgens de directie ‘geïntegreerde installaties’, bijvoorbeeld te kleine aardappelen voor friet, meteen worden verwerkt tot andere specialiteiten, wat de kosten drukt. Ook speelt volgens McCain de concurrentie hevig, met dalende volumes (-8,3%), winst die in het horecasegment onder druk staat (-14,6%) en een sinds 2012 ondermaatse rendabiliteit. “Grobbendonk is tegelijk een verouderde fabriek in een woonomgeving, zonder enige mogelijkheid tot uitbreiding van de site”, meent de directie.