McCain Foods Belgium leert Belgen kroketten maken

mccain kroketDe slag om de feestdagen is ook bij McCain Foods Belgium in Grobbendonk weer achter de rug. De bedrijfsanalisten zijn nu druk in de weer om hun balansen op te maken. “We hebben goed gedraaid”, zegt Lieve Jans van het bedrijf.

De fabriek in Grobbendonk produceert binnen de internationale groep McCain aardappelproducten op basis van puree of geraspte aardappelen. Geen frieten dus. (Frieten zitten uiteraard wél in het ruime verkoopassortiment van de groep.)  Grobbendonk maakt wél kroketten De Kempense vestiging speelt een belangrijke rol binnen de groep. België staat bekend als een heus aardappelland. McCain heeft er dus nooit aan getwijfeld om ook in België een eigen fabriek te runnen.

Met een omzet van pakweg 50 miljoen euro en 205  personeelsleden behoort Grobbendonk echt wel tot de kernstukken van de internationale groep. McCain werd in 1957 opgericht door de Canadese broeders McCain die hun bedrijf in al die jaren een internationaal aanzien meegegeven hebben. De groep is ondertussen uitgegroeid tot de grootste producent van diepgevroren friet.

Crisis? “Alle A-merken onderkennen vandaag wel even de gevolgen van de crisis”, zegt Lieve Jans die als directeur marketing en verkoop voor de Benelux de vinger aan de pols houdt. “Maar wij houden goed stand. Frietjes geven nu eenmaal een goedkoop plezier. En Belgen zijn notoire frieteters.”

McCain Foods Belgium realiseerde in 2011 een positief bedrijfsresultaat van 1,6 miljoen euro.  Uit de cijferresultaten van de balanscentrale bij de Nationale Bank blijft dat het resultaat daarmee nagenoeg gehalveerd is.  “Hou er rekening mee dat onze basisgrondstof, de aardappel sterk in prijs kan variëren van het ene jaar tot het andere”, zegt Jans.  Op die manier kan het financiële resultaat sterk beïnvloed worden.

Het Canadese McCain wordt vandaag overigens geleid door de Belg Dirk Van de Put. Die kreeg van het familiebedrijf de opdracht mee om “de firma weer te laten groeien.” Van de Put werkte eerder voor Novartis, Coca Cola, Danone en Mars.