Margot en An Kenis: straffe madammen met zin voor ondernemen

Uit onderzoek blijkt dat nog steeds te weinig vrouwen de stap naar ondernemerschap zetten. Vrouwen kiezen veel liever voor een job als werknemer, wat allicht te maken heeft met het grote verschil in sociaal statuut. Eind 2012 waren er zo’n 335.000 vrouwelijke ondernemers actief in ons land, net geen 34 procent van het totaal aantal ondernemers. Bij de werknemers uit de privésector en de overheid waren eind 2012 zo’n 47 procent vrouwen. Bijna de helft van hen werkt deeltijds.

Is het dan zo moeilijk om als onderneemster werk en gezin te combineren? Made in Kempen ging deze week op zoek naar enkele straffe madammen in de Kempen die erin slagen om een eigen zaak op een rendabele manier te runnen, personeel aan te sturen, aandacht voor innovatie te hebben en daarbij hun gezin organiseren. Blijkt dat zij ook nog perfect gelukkig zijn!

Margot en An Kenis van Renaultdealer Kenis bijvoorbeeld. Garage Kenis heeft eigen vestigingen in Turnhout, Geel en Herentals en wordt geleid door twee zussen:  Margot en An Kenis.  “Onze sector is voortdurend in beweging en fluctueert sterk. Om te slagen moet je heel wat drive hebben. Je weet ’s morgens nooit wat de dag zal brengen.”

Margot Kenis wordt deze week 50 jaar, is getrouwd en heeft een dochter van 22 die nog studeert. Margot is afgevaardigd bestuurder van Groep Kenis.  Zus An Kenis is 49, woont samen met haar partner met wie ze een zoon van 17 heeft en is siteverantwoordelijke voor de vestiging in Herentals.

“Onze ouders hebben het bedrijf in 1963 opgericht. We werkten allebei eerst elders”, vertellen Margot en An. Margot werkte aanvankelijk bij een revisorenkantoor, An in een maritiem bedrijf in de Antwerpse haven. “Toen onze ouders voelden dat ook bij ons het ondernemersbloed begon te kriebelen, zijn we bijna tegelijkertijd mee in het bedrijf gestapt.”

“Een typische mannenwereld? Ja wij voelen dat zo niet aan natuurlijk. We zitten in een sector die continu in beweging is en zeer sterk fluctueert. Dit maakt dat wij zeer flexibel moeten kunnen zijn om onze doelstellingen op korte en lange termijn te kunnen behalen. De “drive” die je hiervoor nodig hebt maakt deze job zeer boeiend”, zegt Margot Kenis.  Voor An is het de afwisseling in het werk die haar boeit. “Je weet ‘s morgens nooit wat de dag zal brengen.”

Een studie die Flanders DC publiceerde, vermeldt dat vrouwen eerder ondernemen vanuit een gezin-werkbalans en mannen eerder omwille van inkomsten.  Margot en An volgen deze stelling niet echt. “Hoewel onze partners allebei hun steentje bijdragen in de werking van het gezin,  blijft het een feit dat de eindverantwoordelijkheid over het gezin gewoonlijk bij de vrouw rust. Niettemin zijn wij  ervan overtuigd dat vandaag de dag ook meer en meer mannen deze gezin-werkbalans mee opzoeken. Niet in het minst omdat voor meer en meer vrouwen een professionele carrière belangrijk wordt . In ons bedrijf kiezen verschillende mannen bewust voor een 4/5 job om de kinderen mee te kunnen opvangen”, weten de zussen.

Ook mannen zoeken steeds meer de werk-livebalans op. Margot en An Kenis, Garage Kenis

“Natuurlijk is een werk-gezinbalans belangrijk. Maar niet alleen voor vrouwelijke ondernemers. Ook dames met een uitvoerende functie moeten hun werk kunnen combineren met de organisatie van een gezin”, zegt An Kenis. “Om je werk te kunnen combineren met je privéleven is een goede organisatie erg belangrijk, en vooral het maken van bepaalde keuzes maakt dit perfect mogelijk”, vult Margot Kenis aan.