Bij Tuincentrum Maréchal in Turnhout staan de rekken deels leeg. Dat is het gevolg van een rechterlijke uitspraak na een klacht van concurrent Pelkmans. Maréchal mag vanaf 15 maart geen planten verkopen die het niet zelf heeft gekweekt. Zaakvoerder Serge Michielsen benadrukt dat er een beroepsprocedure loopt, zo ook een aanvraag voor de aanpassing van een planologisch attest.

Maréchal en Pelkmans zijn al jarenlang in een juridisch conflict verwikkeld. Het jongste wapenfeit is een uitspraak van de rechtbank die Maréchal oplegt om zich in regel te stellen voor 15 maart op straffe van een dwangsom van 50.000 euro per dag met een maximum van 250.000 euro. Het tuincentrum ligt in agrarisch gebied en dat houdt beperkingen in naar wat er mag worden verkocht. Wel planten uit eigen kweek, geen planten die worden aangekocht en meteen weer doorverkocht. “Potgrond, bestrijdingsmiddelen en dergelijke mogen dan weer wel. Het is allemaal vrij technisch”, vertelt Serge Michielsen.

Teeltcapaciteit verdubbeld
De voorbije dagen is dus een deel van het assortiment uit de rekken gehaald en hing het bedrijf een tekst uit met een verklaring. Ook op de Facebook-pagina geeft het meer uitleg. “Dit betekent wellicht een serieuze knauw in onze omzet, maar ook dat is relatief. We hebben geanticipeerd en de voorbije 2 jaar onze teeltcapaciteit verdubbeld. Tegelijk zijn we blijven inzetten op planten waarmee we goede omzetten halen.”

De zaakvoerder wijst erop dat er 2 beroepsprocedures lopen, die de komende maanden hun beslag krijgen. “We zijn in orde met onze socio-economische vergunning en milieuvergunning. Daarnaast loopt een aanvraag voor de wijziging van het planologisch attest, dat bepaalt wat er mag worden verkocht. We hebben vertrouwen in de goede afloop”, aldus nog de zaakvoerder.