Geen uitdaging is te gek voor Marc Smeyers, zaakvoerder van De Ijshoren in Arendonk. Sinds deze week verkopen ze ijs die is gemaakt van krulsla, op vraag van een Nederlandse slateler. “De mensen reageren eerst wat argwanend, maar eens ze het hebben geproefd, vinden ze hem lekker”, zegt hij.

De Ijshoren bestaat sinds 1965. Marc nam de zaak over van zijn ouders en is er al 35 jaar de ijsbereider. Via de Essentiedenkers, een consultancybedrijfje uit Arendonk, kwam de vraag van slateler Boer den Hoedt uit Ridderkerk (NL) om ijs te maken van hun krulsla.

“Mijn eerste reactie was: oei. Maar meteen ben ik gaan nadenken hoe het zou kunnen. Alleszins had ik deze vraag nog nooit gekregen”, doet Marc Smeyers het verhaal. “Ze hebben dan sla binnengebracht en ik ben aan de slag gegaan.” Het resultaat is een sorbet met natuurlijke suikers en op basis van water, dus zonder melk en dus lactosevrij.

Sinds afgelopen donderdag staat het ijs in de vriestoog bij De Ijshoren onder de naam Suyd Holland Sla. “De klanten mogen eerst een lepeltje proeven als ze interesse hebben. ‘Dat is lekker’, zeggen ze dan. Vrijwel iedereen bestelt daarna een bol”, aldus nog Marc Smeyers.

Vooraleer hier op grotere schaal mee verder te gaan, worden nu de reacties van de klanten gepeild. De Nederlandse slaproducent, die er prat op gaat de eerste en enige met sla-ijs te zijn, heeft alleszins de ambitie om meer verkooppunten aan te spreken.

Kasteelbierijs
Het sla-ijs is niet de enige innovatie die tegenwoordig in de toog staat bij De Ijshoren. “Op het festival Arendonk Zingt en Swingt dronk mijn vrouw een Kasteelbier Rouge en ze vond dat heel lekker. Al lachend werd gezegd: daar zou je ijs van moeten maken. En ook dat heb ik gedaan en het is een geweldige hit. Ik postte een foto op onze Facebook-pagina en die kreeg in geen tijd 877.000 views. Mensen komen van overal om het Kasteelbierijs te proeven. Ik stuurde een mailtje naar Brouwerij Van Honsebrouck, de producent van de Kasteelbieren. Zij zijn al komen proeven, vonden het heel lekker en bedankten met een magnumfles, glazen, enz.”