Manu Leys, medezaakvoerder van Energieconcepten uit Arendonk, mag zich sinds kort de eigenaar noemen van een Twike. Dat is een lichtgewicht elektrische auto op 3 wielen met trapondersteuning. Meer zelfs. Samen met zijn vrouw Lut Vastmans starten ze een nieuwe Twike-concessie voor de Antwerpse en Limburgse Kempen. Afgelopen weekend stelden ze hun nieuwe wagen voor aan een publiek van geïnteresseerden.

De Twike is een Duits voertuig dat wordt geproduceerd in Rosental. “Momenteel gaat het om de Twike 3 en dat is geen echt commercieel voertuig”, geeft Manu Leys toe. “Een dokter uit Geel, een prof uit Knokke en een architect uit Brussel rijden er mee rond. Samengevat: mensen die op een duurzame manier door het leven willen gaan. Intussen is het prototype van de Twike 5 in de maak en dat is al een heel ander voertuig. Van de Twike 6 verwacht de constructeur er 10.000 per jaar te produceren. Die moet over 2 tot 3 jaar op de markt zijn.”

Hebbeding
Het voertuig is in België gehomologeerd als auto en biedt plaats aan 2 personen. Het haalt een snelheid van maximum 80 km/uur. Met een volle batterij kan je tot 600 km ver en dat heeft dan weer te maken met het gewicht: 350 kg. Trappen kan maar hoeft niet.

“Op termijn is het de bedoeling om een showroom in Arendonk en Neeroeteren te openen”, blikt Manu Leys vooruit. “In het begin wordt het timmeren aan de weg. De Twike zal vooral een 2de wagen worden, een hebbeding.” Richtprijs? Reken op 25.000 euro.