Machinemarkt uit Kasterlee trots op Chinese kwaliteitsmerken

Machinemarkt uit Kasterlee heeft verscheidene metaalbewerkingsmachines geleverd aan de technische scholen van Mechelen, Tienen en Deurne. Machinemarkt is een importeur van voornamelijk Chinese installaties. “Wij moeten effectief wel eens opboksen tegen de negatieve perceptie dat Chinese machines kwalitatief niet altijd toonaangevend zijn maar dat kunnen wij in onze eigen ateliers snel ontkrachten”, zegt Cor Wintermans.

Wintermans en zijn partner Chris Nietvelt komen immers zelf uit de sector van de metaalbewerking en weten dus best waarover ze het hebben wanneer ze draaibanken, freesmachines, zaagmachines, plooibanken of CNC-machines verkopen. Hun bedrijf Machinemarkt is overigens gekoppeld aan hun andere onderneming DMFK die heel concreet aan productontwikkeling doet op basis van de vraagstelling bij de klanten. DMFK doet ook aan onderhoud, herstelt geïnstalleerde eenheden of doet aan finetuning.

“Wij zijn al sinds 1997 aanwezig op de Chinese markt”, zegt Wintermans nog. “Ik weet dus waarover ik het heb wanneer ik over Chinese kwaliteit spreek. Wij kennen onze leveranciers. Wij weten goed wat ze in huis hebben. Die kennis helpt ons om onze klanten wegwijs te helpen in het ruime aanbod. Zeker omdat wij als metaalbewerkers ook perfect weten hoe we de machines desnoods moeten aanpassen.”

De verkoop van nieuwe installaties aan de technische scholen van Deurne, Mechelen en Tienen is uiteraard ook ingegeven door de prijs/kwaliteitsverhouding in het aanbod van Machinemarkt. “Mij is het er vooral om te doen de leerlingen die metaalopleiding volgen moderne machines te kunnen aanbieden zodat ze klaar zijn voor een markt waar ontzettend veel vraag is naar goed opgeleide werkkrachten. De prijsverschillen met westerse machines zijn onvoorstelbaar groot. Voor scholen bieden onze Chinese installaties alvast ruime instapmogelijkheden. Op die manier kunnen ze hun verouderde bakbeesten van 35 jaar oud eindelijk opzij schuiven.”

Machinemarkt/DMFK heeft ondertussen een voet aan huis bij klanten als Barco, Recticel, Bosal e.a. Machinemarkt zelf tekent voor een omzet van pakweg 1 miljoen euro, DMFK gaat tot 1,8 miljoen euro. De groep stelt 17 mensen tewerk.

Zijn engagement voor de Chinese constructeurs onderstreept Wintermans zelfs door doelbewust met een grote Koreaanse wagen te rijden. “Hij is minstens even goed als een Mercedes of een BMW en dat wil ik ook aantonen.”