unidoorDe 2,4m lang Tree, een opvallende zit-, lig- en opbergmeubel van Unidoor uit Dessel, is geselecteerd voor de 8ste Triënnale voor Vormgeving, die tot 5 maart 2017 loopt in het Designmuseum in Gent. Het meubel ziet eruit alsof het met de hand is gemaakt, maar in werkelijkheid wordt het geproduceerd door een gloednieuwe 5-assige CNC-frees. Het bedrijf wil hiermee bewijzen dat door het creatieve gebruik van nieuwe technologieën de maakindustrie en design nog een toekomst hebben in Vlaanderen.

Het meubel werd ontworpen door Frans Van Praat en is geconstrueerd met naadloos verlijmd houtfineer. Kenners roemen het design omwille van zijn “verrassende eenvoud die herinneringen oproept aan de middeleeuwse boomstronkkist en de verstilde massiviteit van een boomstronk”.

Efficiënt produceren
De productie gebeurt in het meubelfrontenbedrijf van zoon Lieven Van Praet. Unidoor maakt en lakt in onderaanneming keukenkastdeuren, keukenonderdelen en werkbladen, maar ook (massieve) meubels. De zaakvoerder heeft het gevoel voor design en ambacht geërfd, maar zet als ondernemer wel volop in op automatisatie en innovatie. “Eerst komt de mens, de houtbewerker, die het eeuwenoud meubelambacht beheerst. Dan komt de machine, want om efficiënt te produceren moet je voortdurend innoveren.”

Van Praet trekt volledig de kaart van samenwerking met andere ondernemingen. “Dankzij onze hoogtechnologische machines kunnen we snel en flexibel werken en ook maatwerk automatiseren. Onze machines kunnen nog altijd veel meer capaciteit draaien dan ze nu doen.” Bij het bedrijf werken 25 mensen.