Het maatwerkbedrijf Manus, met hoofdkantoor in Antwerpen, heeft sinds kort een vestiging in Turnhout. Die is ondergebracht op de voormalige site van Drukkerij Proost. Corsendonk Hotels is een eerste belangrijke klant.

“Enerzijds was er de vraag vanuit Corsendonk Hotels en anderzijds hebben we met het Agentschap Natuur en Bos
een groot contract op Vlaams niveau waarvoor we lokaal vestigingen aan het opzetten zijn”, legt Johan Van Hove, manager organisatie en ontwikkeling bij Manus, uit. In totaal heeft de onderneming 400 mensen in dienst, waarvan een 50-tal begeleiders en voor de rest doelgroepmedewerkers.

Het bedrijf is actief in
5 domeinen: schoonmaak, groenonderhoud, lichte renovatie, logistiek en techniek. “Allemaal zaken waar handenarbeid aan te pas komt”, vertelt Van Hove. “We onderscheiden ons in onze focus op de doorstroming naar de reguliere economie. Dat is het uiteindelijk doel van het traject dat we aanbieden aan mensen met een arbeidsachterstand. Doorgaans blijven werknemers een 2-tal jaar bij Manus om dan door te stromen naar een  bedrijf in de gewone economie. Wanneer mensen bij ons beginnen, zeggen we altijd dat bij ons werken geen finaliteit betekent.”
 
Lokale verankering
Voorlopig is de nieuwe Turnhoutse vestiging nog bescheiden en is er met Klaar Vermeiren
een regiomanager uit de Kempen zelf. “Wanneer we een bijkomende vestiging openen, zoeken we die lokale verankering. We zijn nu in de streek aan het prospecteren naar extra klanten. Bijkomend zijn we nog op zoek naar een werfleider voor de groendienst omdat ons nieuwe nationale contract zich in die sector situeert.”