Luc Mentens van ABMB bvba kiest voor duurzaamheid in alle facetten

luc mentensSinds anderhalve maand is het kantoor van ABMB, Algemene Bouwwerken Mertens Balen, in bedrijvencentrum De Basis op Kamp C in Westerlo gelegen. “Ik heb een bedrijventerrein in Lommel gekocht en zocht nog een locatie voor een kantoor”, zegt zaakvoerder Luc Mentens. “De voorbije jaren had ik al een intensieve samenwerking met De Bouwunie en Kamp C tijdens de Bouw & Reno beurs.” Een kantoor op Kamp C leek hem ideaal om verder de weg van ecologisch bouwen in te slaan. “Twee jaar geleden was ik bij de eersten om een opleiding te volgen om het label ‘energiebewuste aannemers’ te bekomen. Ik besteed heel veel aandacht aan isolatie en technieken zoals houtskeletbouw.”

De hoofdactiviteiten van de bouwonderneming betreffen renovaties en risicovolle werken. Zo’n 10 à 15 procent van de activiteiten van ABMB worden bepaald door het renoveren en aanpassen voor ouderen en mindervaliden. “Het gaat dan bijvoorbeeld om kangoeroewoningen en levenslang wonen.” Daarnaast zet Luc Mentens nog op een andere manier in op een duurzame samenleving. “Elk jaar komen hier in november en net na de paasvakantie stagiairs. Zij komen uit GIBBO Galbergen in Mol, een school voor bijzonder onderwijs. Zij lopen hier een drietal weken mee om hun kennis in de praktijk uit te proberen met de hulp van een stagebegeleider.”

Luc Mentens werkt al sinds 1977 bij ABMB. Dat was eerst in handen van zijn vader, voor hijzelf in 2001 de firma overnam. Momenteel zijn naast hem nog 3 werknemers in dienst. “Het is momenteel wat zoeken naar werk, want we voelen de malaise toch wel. Nieuwbouw is er voor ons niet meer bij.”