Loopbaanbegeleiding ook zinvol voor bedrijfsleiders

BDD_Janneke JellemaWil je voor jezelf als bedrijfsleider de balans opmaken en vraag je je af waar je naartoe wil met je zaak? Heb je na zoveel jaren dienst behoefte aan een nieuwe professionele uitdaging maar weet je niet goed hoe je dit aanpakt? Dan ben je misschien toe aan loopbaanbegeleiding.

Janneke Jellema is al 15 jaar actief op vlak van talent development en coaching. De eerste 10 jaar via de Universiteit van Hasselt, nu met haar bureau TALENTA Consult in Mol. Janneke werkt zowel voor kmo’s als voor grotere organisaties zoals Nike, Johnson & Johnson, Scania, een aantal universiteiten en overheden. Haar specialiteit: loopbaancoaching. Loopbaancoaching is voor iedereen die werkt, ongeacht leeftijd of hiërarchisch niveau.  Het is zowel voor de manager die een betere teamleider wil worden als voor de operator die een nieuwe rol binnen het bedrijf wil opnemen en hierin begeleid wil worden. Ook studenten kunnen door een coach begeleid worden in hun studiekeuze of in hun zoektocht op de arbeidsmarkt.

“Bedrijven hebben steeds meer aandacht voor coaching van medewerkers”, weet Janneke Jellema. “Loopbaanbegeleiding kan u beschouwen als een extra middel om medewerkers te ondersteunen in hun ontwikkeling. Organisaties worden steeds complexer, functies en contexten veranderen heel snel. Coaching gaat een stuk verder dan trainingen. De coachee haalt er zelf veel meer uit door de zelf-effectiviteit en veerkracht te versterken. Elk coachingstraject is puur maatwerk. Het vertrekt vanuit een duidelijke leerbehoefte van de coachee: wat wil ik bereiken? De coach gaat samen met de coachee stap voor stap op zoek naar antwoorden. “Een loopbaancoach gaat niet beslissen voor u. Op basis van prikkelende vragen en heel wat oefeningen krijg je inzicht in je eigen talenten, interessegebieden maar ook in jouw valkuilen.  Je coach reikt bovendien handvaten aan waardoor je deze inzichten ook in de toekomst kan blijven gebruiken. Zo’n sessies zijn heel intensief en werken niet alleen stimulerend, maar ook confronterend. Je gaat in alle vertrouwelijkheid onder begeleiding nadenken over jezelf.”

De Vlaamse overheid stimuleert loopbaanbegeleiding. Vlaams minister van Werk Philippe Muyters lanceerde hiervoor begin juli de loopbaancheque. Zowel werknemers als zelfstandigen kunnen sindsdien bij de VDAB twee keer voor 40 euro per stuk een loopbaancheque aanschaffen. Daarmee kunnen ze over een periode van zes jaar twee keer vier uren loopbaanbegeleidingsessies volgen bij een van de 68 erkende HR-bedrijven. Zo ook bij TALENTA Consult, het bedrijf van Janneke Jellema. (foto: Bert De Deken)