De eigenlijke verhuizing naar het nieuwe gebouw aan de Knotwilgenweg in Heist-op-den-Berg vond al begin dit jaar plaats. Maar Loma Air wachtte tot zaterdag voor de officiële opening waarop het bedrijf honderden gasten uit binnen- en buitenland uitnodigde. De onderneming onderhoudt en herstelt vliegtuigmotoren.

De vroegere locatie aan de Herentalsesteenweg barstte uit zijn voegen en lag bovendien zonevreemd. “We hebben lang gezocht naar een geschikt perceel om een nieuwbouw te zetten, maar uiteindelijk konden we bouwen op een perceel in de Knotwilgenweg”, vertelt zaakvoerster An Swiggers. De nieuwbouw is dubbel zo groot als de vroegere vestiging.

Enige in België
Loma Air legt zich toe op een bijzondere business, namelijk het onderhouden en herstellen van vliegtuigmotoren, en is daarmee de enige in België. “Niet de grote jetmotoren maar andere tot 450 pk, dus van sportvliegtuigen zoals de Piper en de Cessna, zo ook die van helikopters. Een motor heeft een aantal vlieguren en als die op zijn, moet de motor helemaal uiteen worden gehaald en nagekeken. Elk onderdeel wordt gedemonteerd en gereinigd”, aldus nog An Swiggers.

Het bedrijf heeft onder meer een contract met het Belgisch leger voor alle opleidingsvliegtuigen. Verder krijgt het klanten over heel Europa maar ook van verder over de vloer. Vooraleer die hun gereviseerde motor opnieuw ontvangen, is die de testbank gepasseerd, waar het toerental, de trekkracht de temperatuur van de cilinders, de brandstofdruk, enz. worden gemeten.

De overheid legt het bedrijf strenge eisen op, waarmee het ook rekening moest houden bij de nieuwbouw. “Bepaalde zones zijn enkel toegankelijk met een bepaalde badge. We hebben over dit gebouw en alle details geen 2 maar 10 keer moeten nadenken.”

Loma Air is een familiebedrijf dat in 1979 werd opgericht door Louis Swiggers, de vader van An. Er werken 18 mensen, waarvan 5 uit de familie.