Logistiek Innovatie- en Trainingscentrum komt in Laakdal

LITC 3D ingang lrMet de oprichting van een Logistiek Innovatie- en Trainingscentrum (LiTC) in Laakdal wil IOK de Kempen als logistiek centrum ondersteunen. “Door haar centrale ligging en de dichtheid van transportwegen ( water-, spoor- en wegverkeer), de nabijheid van wereldhavens en de bereikbaarheid van belangrijke afzetmarkten is de Kempen een logistiek en distributiecentrum bij uitstek”, klinkt het bij IOK. “Vanuit Vlaanderen is de logistieke sector aangeduid als een sleutelsector voor de toekomstige economische groei. Maar de druk op logistieke activiteiten neemt toe: bedrijven vragen snelle leveringen op maat, willen hun voorraden verlagen en hun transport- en operationele kosten optimaliseren.” IOK wil hier nu als streekontwikkelingsorganisatie op anticiperen.

In 2010 diende IOK een dossier in voor de oprichting, bouw en inrichting van een Logistiek Innovatie- en Trainingscentrum op de terreinen van Nike ELC. Na goedkeuring door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en de Vlaamse Regering startte eind vorig jaar de bouw van het centrum. De werken worden eind dit jaar afgerond. Het gebouw zal geëxploiteerd worden door de vzw LiTC, met Nike, Thomas More en KULeuven als partners.

Er is bijzondere aandacht besteed aan de duurzaamheid van het gebouw. “Vanaf de ontwerpfase werd een BREEAM-label ‘outstanding’ beoogd. Dat is een duurzaamheidsstandaard die in het Verenigd Koninkrijk ontwikkeld werd en nu ook in België als referentie wordt gezien.” Het LiTC gebouw kan één van de eerste gebouwen in België zijn dat dit label krijgt.

Het vernieuwende project is een primeur wat betreft de toepassing van het open innovatiemodel in de logistiek. Bedrijven en onderwijswereld maken gezamenlijk werk van fundamentele innovatie van logistieke concepten terwijl de overheid dit proces faciliteert. Via het bevorderen van onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten die bijdragen aan meer duurzame logistieke oplossingen, wordt geïnnoveerd in de logistieke sector. Dit kan gaan van alternatieve energiebronnen voor transport tot nieuwe planning algoritmes die transport nood minimaliseren en effectiviteit maximaliseren. De huidige Vlaamse arbeidsmarkt wordt gekenmerkt door een schaarste aan logistiek talent. De synergie tussen het bedrijfsleven en de academische wereld moeten logistieke carrièremogelijkheden verduidelijken en de opleidingen beter afstemmen op de noden van de industrie. Dat kan perfect gebeuren in het Trainingscentrum.