Loda verdubbelt productiecapaciteit

Loda (Malle), producent van javel, gedemineraliseerd water, sodakristallen en zout begint volgend jaar aan de bouw van een nieuwe fabriek in Beerse. Op een oppervlakte van +/- 5.500 vierkante meter komen er drie nieuwe afvullijnen die de productiecapaciteit ongeveer moeten verdubbelen. Opvallende nieuwigheid is dat in de productie eenheden o.a. het door het gebouw (en dat van de buren) opgevangen regenwater als “grondstof” gebruikt wordt. Het gebouw zelf werd ontworpen door AID architecten uit Westmalle. Aan de investering hangt een prijskaartje van €5.5mio. Op termijn wil Loda ook 7 nieuwe werknemers aantrekken.

Producten van Loda worden als private label door supermarktketens verkocht (België, Nederland, Duitsland, Frankrijk) of rechtstreeks afgenomen door professionele schoonmaakbedrijven. De snelle groei van het bedrijf noopte Loda in 2003 al om een extra gebouw aan te kopen op de huidige locatie (industrieterrein Malle). Ten ook die locatie te klein werd, begon de zoektocht naar een nieuw terrein. Niet voor de hand liggend (lees ook : Bedrijventerreinen in de Kempen worden schaars), maar gesprekken met het IOK dat in Beerse en Turnhout nieuwe terreinen aan het aanleggen is, brachten uitkomst. Uiteindelijk werd er voor een terrein van 12.000m2 in Beerse gekozen, om de extra afstand voor de werknemers zo klein mogelijk te houden.

Loda wordt geleid door Hans Geerts , haalde in 2011 een omzet van +/- €6.5mio (ongeveer 1 miljoen meer dan het jaar daarvoor), bij een bedrijfswinst van +/- €314.000 en stelt momenteel 18 mensen te werk. Het bedrijf wist haar omzet over de laatst 15 jaar te vervijfvoudigen.