LITC opent de deuren voor het publiek

LITCMet steun van Vlaanderen en het Hermes fonds kon IOK het LITC (Logistiek Innovatie- en Trainingscentrum) bouwen. Met het LITC ondersteunt IOK de Kempen als logistiek centrum. Het duurzame conceptgebouw is gelegen op de Europese Logistieke Campus van Nike. De totale investering bedraagt 4 miljoen euro, waarvan 40% betoelaagd werd door EFRO en 45% co-financiering door Vlaanderen (HERMES-fonds).  LITC is een vzw met drie aandeelhouders:  Nike, de Thomas More hogeschool en de KU Leuven

Sinds de inhuldiging eind februari vonden al diverse evenementen plaats in het LITC, waaronder op 21 maart de aftrap van het Streekproject Kempen2020, een initiatief van IOK, door Nike en de 29 burgemeesters van de Kempense gemeenten.  De publieke opening, op 29 april, wil het brede publiek de kans geven om kennis te maken met LITC.  LITC verwelkomt immers iedereen die actief is in de logistiek, innovatie, duurzame ontwikkeling, samenwerking, opvoeding en opleiding.

Begin mei ontvangt LITC de eerste klassen van de derde graad secundair onderwijs. Daarvoor werd een assortiment van interactieve leermodules ontwikkeld in samenwerking met Bachelor studenten Logistiek Management van de Thomas More hogeschool.  Midden mei organiseert LITC alvast twee evenementen voor een brede doelgroep:  een infosessie van de Flanders Logistics consulenten op 14 mei, in samenwerking met Unizo, en een workshop rond containervervoer per binnenvaart op 15 mei.  Intussen staan ook de eerste open innovatieprojecten gedreven door LITC op stapel.

LITC gaat uit van de visie dat logistiek met creatie van toegevoegde waarde – en dus jobs – van strategisch belang is voor de regio Antwerpen – Limburg – Vlaams-Brabant en voor Vlaanderen in zijn geheel.  LITC erkent daarbij dat de logistieke sector in Vlaanderen nood heeft aan (1) open innovatie voor het versterken van de concurrentiekracht, (2) duurzame ontwikkeling voor milieubehoud, (3) een positief imago om talent en investeerders aan te trekken en (4) gerichte opleiding en bijscholing voor uitdagende jobs.  LITC mikt op een brede doelgroep:  scholieren, studenten, werkzoekenden (met nadruk op kansengroepen), organisaties, kenniscentra, bedrijven etc.  LITC werkt daarvoor samen met diverse strategische partners, zoals VOKA Kamer van Koophandel, het Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek, de VDAB en Randstad.