Broodjeszaak Lingo uit Retie is gisterochtend het slachtoffer geworden van automatenkrakers. Die gingen er vandoor met geld uit de automaat nadat ze het elektronisch systeem vernielden en de schuif openbraken. Zaakvoerster Lin Goris zette de kraak op haar Facebook-pagina in de hoop dat het bijkomende tips naar de daders oplevert.

De inbraak dateert van dinsdagmorgen. Op camerabeelden is te zien hoe 2 daders met veel moeite de middelste van 3 automaten openbreken. “Het duurt in totaal een 40-tal minuten”, vertelt de zaakvoerster. “Wanneer een klant een brood komt halen, gaan ze even weg en komen wat later weer terug. De automaat bevat snacks en normaal ook pasta’s, behalve nu omdat we gesloten zijn.”

Einde van automaat
De daders gaan uiteindelijk aan de haal met enkele honderden euro’s wisselgeld en geld uit de lade. De schade aan de automaat is veel groter. Lin Goris: “Het elektronisch systeem voor het wisselgeld alleen kost al 550 euro. Daarnaast zijn ook het deurtje en de lade vernield. Wellicht betekent dit het einde van de automaat. Wanneer ik de herstelling moet terugverdienen met de verkoop van pasta’s, dan zal dat lang duren. Ik hoorde van anderen die het slachtoffer werden, dat een reparatie tot 3.000 euro kan oplopen.”

Door de beelden van de daders op internet te zetten hoopt ze bijkomende tips te verzamelen die ze doorgeeft aan de politie. Ze verwacht dat de politie met de beelden ook linken kan leggen met gelijkaardige feiten in de buurt. “Het moet eindelijk eens gedaan zijn met die inbraken in automaten”, schrijft de zaakvoerster bij de post. “Wij zijn hardwerkende mensen die deze schadekosten en miserie wel kunnen missen!”

In augustus vorig jaar probeerde een onbekende al eens de automaat open te breken, maar dat mislukte.