Limar zet nieuwe norm in de wereldwijde chocoladeproductie

Limar Chocoladefabrikant Limar uit Turnhout heeft mee een machine ontwikkeld die uniek is in de wereld van de industriële chocoladeproductie. “We zetten daarmee een nieuwe norm in onze sector”, gewaagt managing director Robert Geuens. De eerste machine wordt volgend jaar bij Limar geïnstalleerd. Het bedrijf investeert daarvoor 3,5 miljoen euro.

Bijzonder aan de machine is dat de vormen voor de pralines niet langer worden aangedreven door een ketting. “Het probleem met een ketting is dat verontreinigingen mee in de machine komen”, legt Robert Geuens uit. “Daarom waren we al lang op zoek naar een alternatief. Samen met een Belgische machinefabrikant hebben we ons aan tafel gezet en zijn we een alternatief gaan uitwerken. Dat hebben we nu gevonden. De vormen worden nu voortbewogen via een stap-voor-stapbeweging, beter kan ik het niet uitdrukken.”

15 tot 20 extra jobs
De voordelen zijn een betere hygiëne, een verhoogde kwaliteit en veiligheid. De fabrikant heeft de innovatie intussen gepatenteerd. “We staan bekend om onze vooruitstrevendheid”, gaat Geuens verder. “Waarom de oplossing er nu pas komt? De technieken zoals het lasersnijden worden almaar beter. Dat maakt ook de bouw van betere machines mogelijk. Met deze machine zijn we ervan overtuigd dat we een nieuwe norm zetten.”

De machine wordt in maart volgend jaar geïnstalleerd bij Limar en gaat in juni in productie. Tegen Pasen 2018 zal ze op haar volledige rendement draaien. Door de investering stijgt de capaciteit met 1.000 ton. De komende 2 tot 3 jaar komen hiervoor 15 tot 20 extra werknemers in dienst. Momenteel werkt bij Limar een 100-tal mensen. “We draaien momenteel in 3 ploegen. Het is nog nooit zo druk geweest als vandaag”, aldus nog Robert Geuens. Limar produceert vooral private label voor de retail en heeft klanten over de hele wereld.