4 realisaties van lichtspeciaalzaak Lichthuis uit Mol zijn opgenomen in het nieuwe boek Buitengewoon Belgisch Bouwen 4, uitgegeven bij Lannoo. Het boek toont en beschrijft 50 recente privéwoningen met een bijzondere architectuur, vaak realisaties van Belgische toparchitecten. “We zijn trots dat we als Kempens bedrijf een voorname rol spelen in het maken van lichtstudies voor toparchitectuur in ons land”, zegt zaakvoerder Joris van Olmen.

“Voor alle duidelijkheid: de projecten zijn geselecteerd door de redactie van het boek, daar is niet voor betaald”, benadrukt Joris van Olmen. “Zo’n boek wordt natuurlijk gedragen door architecten, maar we zijn blij dat we via die weg appreciatie krijgen.”

Marktverschuiving
Lichthuis heeft 5 interieurarchitecten in dienst die zich bijna exclusief bezighouden met het maken van lichtplannen. “De voorbije jaren is een grondige marktverschuiving gebeurd”, legt de zaakvoerder uit. “Voor een lampje in de badkamer of aan de voordeur gaan de mensen naar de doe-het-zelfzaak, minder naar een lichtspeciaalzaak. Voor het maken van lichtstudies is de markt vragende partij en daar groeien we meer en meer in.” Om die reden zijn recent ook de openingsuren van de winkel aangepast en worden klanten meer en meer op afspraak ontvangen.

Het werkterrein van Lichthuis strekt zich uit over heel België, met sporadisch een stap naar het buitenland. Een bijzonder, recent project situeert zich in eigen regio met het ontwerp en realisatie van het lichtconcept in de schoenenwinkel Pedico in Geel (Architectuur Robbrecht en Daem). Bij Lichthuis werken 12 mensen. Het bedrijf biedt het complete plaatje: ontwerp, werfopvolging tot en met de optionele plaatsing. Het beschikt over een eigen plaatsingsdienst.