Leverancier stopt, dan maar eigen pelletkachelmerk

pelletkachels PROFebruari 2014 kreeg Mario Ennekens van Cosdep Benelux in Balen te horen dat fabrikant Cosdep Italië met zijn productie van pelletkachels zou stoppen. Daarmee viel zijn leverancier weg, maar ook de onderdelen voor de servicedienst en de eindgebruikers. Dat bracht hem op het idee om zijn eigen pelletkachel te assembleren onder de naam PRO, wat staat voor Pelletkachel Robuust Ontworpen. Die is 100% van Belgische makelij en kwam eind vorig jaar op de markt.

“Aan gietijzer geraken was het grote probleem”, aldus Ennekens. “Uiteindelijk vond ik een producent in Sankt-Vith. Het plaatstaal komt van bij een fabrikant in Lommel en voor de kabelboom doen we via een onderaannemer een beroep op een sociale werkplaats in Mol. De assemblage van de kachels gebeurt door onszelf.”

Aan de lancering van de pelletkachel ging een uitgebreide keuring vooraf op het vlak van elektrische veiligheid, brandveiligheid en rookgasnormen. De toestellen voldoen nu al aan de strengere wetgeving op de fijnstofuitstoot die in 2016 in voege treedt.

Ambitie
Cosdep Benelux verkoopt de pelletkachel nu alleen rechtstreeks aan particulieren, maar het is de bedoeling om een dealernetwerk uit te bouwen. “Daar heb ik wel wat schrik van”, aldus de bedrijfsleider. “Wanneer de dealer een slechte service levert, hebben wij een slechte kachel. En ik weet genoeg wat er in onze sector gebeurt. Iedereen begint tegenwoordig pelletkachels te verkopen zonder dat ze kennis van de toestellen zelf hebben.”

Het objectief is om op jaarbasis te groeien naar een verkoop van twaalf- tot dertienhonderd PRO-pelletkachels. Het Balense bedrijf is actief in België, Nederland en Luxemburg. Naast de zaakvoerder werken ook zijn twee zonen en echtgenote in de onderneming.