Leren uit ervaring: Leen Goossens, meter OndernemersForum

leen-goossensLeren uit ervaring. Leren van ondernemers en bedrijfsleiders die te kampen hebben met dezelfde uitdagingen. Peterschapstrajecten zoals Plato en OndernemersForum bewijzen al jaren hun nut en  kennen heel wat succesverhalen. Made in Kempen brengt enkele getuigenissen van deelnemers en begeleiders.

Vandaag: Leen Goossens van Let’s Goos, meter binnen een Unizo OndernemersForum toegespitst op HR.

 

In de meeste KMO’s is personeelsbeleid een “noodzakelijk kwaad”

Waarom aanvaardde u om meter te worden?
In de meeste KMO’s is personeelsbeleid een “noodzakelijk kwaad” waar zaakvoerders dagelijks naar kijken als een grote berg waar ze niet over geraken. Mijn doelstelling was duidelijk: ik wou die berg kleiner maken en van deze “last” een “lust” maken. Uit ervaring weet ik dat een KMO-ondernemer verschillende petten op heeft en een ongelooflijke multi-tasker is waar ik veel bewondering voor heb trouwens. Hun personeelsbeleid gaat vaak niet verder dan een (hopelijk) correcte loonadministratie via een sociaal secretariaat. Tot op het moment dat bepaalde personeelstopics naar boven komen en ze beseffen dat het tijd is voor actie. Ik wou ze via dit forum  en vooral met een positieve blik en ingesteldheid duidelijk maken dat het recept van een goed personeelsbeleid een kwestie is van een aantal ankerpunten te vinden vanwaar ze in functie van waar de noden en de (personeels) behoeften liggen moeten reageren. Wat goed loopt moet je zo laten, waar het brandt, moet je blussen. Mijn drive door alle sessies is dat de sleutel voor een goed personeelsbeleid goede en open communicatie is.

Wat is de grootste voldoening die u als meter kende in het traject?
Dat ik in de sessies vanuit mijn passie waar ik dagdagelijks mee bezig ben mijn ervaringen uit de praktijk kan delen en dat ik in functie van de topic die naar boven komt op KMO-niveau een snelle oplossing kan bieden waarmee de ondernemer onmiddellijk mee aan de slag kan. Een extern “personeel” klankbord hebben met een neutrale visie maar een pragmatische aanpak ervaren de meeste ondernemers ook als een meerwaarde als is het maar om eens te luisteren en te bevestigen wat hun denkpistes zijn in een bepaalde context.  Geen theorie, geen boeken, actie !
Waren er deelnemers die hun personeelsbeleid aanpasten en hoe droeg u hier als meter toe bij?
Het feit dat deze mensen zich hadden ingeschreven voor het Unizo OndernemersForum was voor mij het signaal dat er op vlak van personeelsbeleid in hun bedrijf een knipperlicht was gaan branden. Dat was voor mij al een geruststelling, ik moest alleen nog uitvissen waar het knipperde. Bij de eerste sessie hebben we de knipperlichten naar boven gebracht en deze verweven in de volgende sessies. Ook tussen de sessies door mogen ze me bellen, ik sta ze steeds bij met raad en daad.

Inschrijven voor de sessies 2014 van Unizo OndernemersForum kan nog altijd via Elisbeth.Domus@unizo.be