Leren uit ervaring: Sara Maeyninckx is Bright Young

Antwerpen : Portret Ing.Sara MaeyninckxLeren uit ervaring. Leren van ondernemers en bedrijfsleiders die te kampen hebben met dezelfde uitdagingen. Naast de peterschapstrajecten zoals Plato en OndernemersForum is er ook Bryo. Bryo is een begeleidingstraject voor jonge gedreven mensen tot de leeftijd van 36 jaar die goesting hebben om hun ondernemersidee in de praktijk om te zetten. Sara Maeyninckx van Xenadvies uit Wuustwezel getuigt over haar deelname.

Wat is jouw ondernemersproject?
Ik ben gestart als energiedeskundige, en geef energieadviezen aan alle bouwprojecten met bouwvergunning (de EPB-verslaggeving). Daarnaast stel ik EPC-certificaten op. Ik ben zes jaar geleden gestart, en momenteel zijn wij met 10 personen actief binnen Xenadvies. Ons grootste voordeel is onze specialisatie en inzet op energieadvies. Binnen ons domein doen we alle soorten projecten, zowel kleinere als grote, voor zowel de particulier als de overheid.

Wat drijft je om te ondernemen?
Mijn passie, leergierigheid en de voldoening die ik haal uit mijn professionele carrière.

Op welke noden of vragen in de markt speel je met jouw project in?
Sowieso op een aantal wettelijke verplichtingen. De overheid verplicht bouwheren namelijk om bepaalde normen te halen op niveau van de energieprestatie van hun gebouw. Verder verplicht de overheid eigenaars om de energiescore van het gebouw dat ze willen verkopen/verhuren kenbaar te maken. Daarnaast bestaan er in de bouwwereld heel wat deskundigen in verschillende disciplines. Wij kunnen de bouwheer een globaal beeld bezorgen van alle mogelijkheden zonder al te veel in detail te gaan. Met ons advies kan de bouwheer een eerste gefundeerde selectie/keuze maken en dan kan hij naar de juiste specialist stappen.

Op die manier kunnen (toekomstige) eigenaars van gebouwen bewust omgaan met de energiekeuzes die ze moeten maken. Onze opdrachtgever mag van ons een concrete berekening, een uitgebreid, goed energieadvies en een degelijke opvolging verwachten. Ons advies en onze berekening hebben zeker hun effect op de finale kostprijs van het gebouw

Wat heb je geleerd door je deelname aan Bryo)?
Ik heb mij kunnen ontplooien als ondernemer en netwerker, ik ben tijdens dit traject met veel professionele mensen in contact gekomen die ik anders niet zou contacteren. De drempel om dit nu opnieuw te doen, is weg. Het was ook heel leuk om tussen gelijkgestemde te zitten, mensen die allemaal willen ondernemen.

Over Bryo:

Bryo staat voor Bright Young en is een netwerk van jonge gedreven mensen tot de leeftijd van 36 jaar die goesting hebben om hun ondernemersidee in de praktijk om te zetten. Wie met Bryo aan de slag gaat, heeft niet alleen kriebels, maar ook ambitie en het potentieel om een vernieuwend bedrijf of project op stapel te zetten met een bovengemiddeld groeipotentieel. Bryo biedt een klankbord en ondersteuning voor de uitdagingen die op het ondernemerspad liggen. Naast collega’s ontmoet je er ook ondernemers uit het Voka-netwerk die bereid zijn om een aantal Bryo’s te begeleiden.

Om deel te nemen, onderga je een screening naar je ondernemersprofiel. Eens je beslist om samen scheep te gaan, worden maandelijkse samenkomsten georganiseerd waarbij ervaringsuitwisseling centraal staat. Men organiseert tal van workshops en business dates en ook individueel advies en coaching zijn mogelijk. Natuurlijk heb je toegang tot het grootste netwerk van bedrijfsleiders van Vlaanderen.

Info bij christel.hellemans@voka.be