Leren uit ervaring: Ben Sansen, peter’ in Plato-trajecten

ben sansenLeren uit ervaring. Leren van ondernemers en bedrijfsleiders die te kampen hebben met dezelfde uitdagingen. Peterschapstrajecten zoals Plato en OndernemersForum bewijzen al jaren hun nut en  kennen heel wat succesverhalen. Made in Kempen brengt enkele getuigenissen van deelnemers en begeleiders. Vandaag: Ben Sansen.

„Andere ondernemers ontmoeten, ervaringen uitwisselen, leren door te delen,…  Kortom ‘Durven Groeien’ beschouw ik als belangrijk voor mezelf en begeleid ik ook graag bij anderen. Als PLATO-peter zit je in een bevoorrechte positie om dat van erg dichtbij intensief mee te maken. Actief deelnemen & geïnspireerd worden, brengen en halen, kortom leren van je collega ‚peters’ en andere deelnemers. Met je klanten over specifieke problemen van gedachte wisselen is niet altijd handig en met je medewerkers vaak ‚not-done’.
„De periodieke samenkomst met andere ondernemers die in alle openheid én vertrouwelijkheid ideeën kunnen uitwisselen is dan een geschikt platform.”

Het is fantastisch om te zien hoeveel expertise en ervaringsdeskundigheid er aanwezig is in een groep van 20 deelnemers. Mooi ook hoe na enkele sessies spontaan kennis wordt uitgewisseld en op initiatief van de deelnemers zelfs bedrijfsbezoeken onderling op gang komen. In heel wat Kempense bedrijven waar ik professioneel kom, hoor je vaak verhalen van senior zaakvoerders die hun eigen PLATO groepje in leven blijven houden, tot zelfs jaren ‘na afloop’. PLATO is voor mij als ‚peter’ een win-win verhaal. De tijd en energie die ik erin stop, krijg ik ruimschoots terug door de kracht van het netwerk. Ik kijk alvast uit naar de nieuwe PLATO initiatieven 2014-2015. Omwille van de positieve ervaring, engageer me ook in de toekomst graag opnieuw als peter.”

Uit ervaring leer je. Dat is ook zo voor ondernemers die voortdurend beslissingen moeten nemen die bepalend zijn voor het resultaat en de groei van de onderneming. Bedrijfsleiders worstelen dagelijks met diverse uitdagingen die vaak gelijklopend zijn in andere sectoren en bedrijven. De ervaring en inzichten van andere ondernemers is van onschatbare waarde voor elke ondernemer. Dit ontmoeten van gelijkgestemde ondernemers en dit delen van kennis en inzichten wordt mogelijk gemaakt door peterschapsprojecten. De deelnemers in dergelijke trajecten worden begeleid door ervaren bedrijfsleiders die hun inzichten en hun netwerk willen delen: peters en meters. In onze regio kennen trajecten zoals Plato en OndernemersForum al jaren erg veel succes. Zij starten binnenkort met nieuwe trajecten. Meer info over Plato via Voka Kempen (Innes Borghs), over OndernemersForum via Unizo (Elisabeth Domus).