Leertijdleerlingen ontmantelen Zwaargewicht-truck

zwaargewichtBij Syntra-AB in Turnhout is het startschot gegeven voor het project Zwaargewicht. Dat heeft tot doel om gekwalificeerde mecaniciens voor zware voertuigen op te leiden. Leerlingen binnen het Leertijdtraject zullen een tweedehands truck demonteren en de verschillende onderdelen op verplaatsbare didactische panelen monteren. Die dienen dan weer als leermateriaal voor andere leerjongeren. Het project wordt mee gefinancierd door het Antwerpse provinciebestuur.

90% heeft werk
“Bij het project is een 30-tal jongeren betrokken en het loopt over twee jaar”, zegt Inneke Schoeters, verantwoordelijke voor de Leertijdprogramma’s binnen Syntra-AB. De leerlingen kunnen op deze manier extra praktijkervaring opdoen. “Binnen de Leertijd zijn de leerlingen vier dagen actief in een onderneming. De vijfde dag komen ze naar ons. 90% van de mensen kunnen na hun opleiding meteen aan de slag blijven bij het bedrijf en dat is toch wel een heel hoog aantal.”

Bij vorige Leertijd-projecten waarvoor de provincie een subsidie gaf, werden een oud VW-busje opgeknapt, de patio vernieuwd en nu dus een vrachtwagen gedemonteerd. Achterliggend idee hierbij is dat de logistieke sector erg belangrijk is in Vlaanderen en dat mecanicien een knelpuntberoep is dat de nodige aandacht verdient. De ontmantelde vrachtwagen zal later dienen als lesmateriaal in alle vestigingen van Syntra-AB.