Lavetan test kalveren op dodelijk virus

lavetanHet onafhankelijk laboratorium Lavetan uit Turnhout biedt sinds gisteren een nieuwe dienst aan. Het test voortaan pasgeboren kalveren op BVD, wat staat voor Boviene Virale Diarree, een ziekte die door een virus runderen infecteert. De dieren kunnen ervan sterven of ze leidt tot een verminderde groei. De overheid verplicht rundveehouders sinds 1 januari om hun kalveren te laten controleren op BVD om de ziekte over enkele jaren te kunnen uitroeien. Lavetan is nu één van de drie labo’s in België die deze test kan uitvoeren.

“In de praktijk gebeurt de test bij het inbrengen van het oormerknummer”, legt Raf Peeters van Lavetan uit. “Dan wordt een stukje oor weggenomen en dat onderzoeken wij. Voor ons kan dat een grote markt opleveren want het gaat om enkele honderdduizenden kalveren per jaar. Bovendien zitten er in de Kempense regio veel kalveren. Sowieso blijft de activiteit beperkt in tijd want het plan van de overheid is om de ziekte uit te roeien in een drietal jaar.”

Betere prijs
Lavetan bracht dinsdag landbouwers en dierenartsen op de hoogte van deze nieuwe activiteit. “Het is afwachten hoe de reactie zal zijn, maar we kunnen de test in ieder geval aan een betere prijs aanbieden”, aldus Peeters. “De boeren kunnen de resultaten online raadplegen of de mogelijkheid aan hun dierenarts geven om bij ons in te loggen.”

Lavetan is actief in de sector van de industriële dierproductie, de voedings- en farmaceutische industrie. Het bedrijf stelt 63 mensen te werk. Vorig jaar werd de vloeroppervlakte van het microbiologielabo meer dan verdubbeld waardoor het nu 1800 m2 beslaat.