LAVETAN investeert in Europees competentiecentrum

lavetan logo 2Lavetan is een geaccrediteerd, toonaangevend laboratorium gespecialiseerd in analyses voor de voedingsindustrie, de industriële dierproductie en de farmaceutische sector. Het bedrijf uit Turnhout investeert momenteel 2 miljoen euro in de bouw van wat tegen 2016 een internationaal competentiecentrum moet worden en zet nu al in op innovatie en groei.

“Lavetan is sterk gegroeid in een consoliderende sector”, vertelt Jan Robrechts. “Binnenkort zullen slechts enkele competentiecentra in Europa overeind blijven, ieder met een sterke specialisatie in een nichemarkt. Wij willen klaar zijn voor de toekomst en doen nu al de nodige investeringen hiervoor.”

Lavetan verhuisde in 2008 van Vosselaar naar het industrieterrein in Turnhout, en groeide vorig jaar met 23 procent. Het bedrijf stelt 55 mensen te werk en nam in 2010 een participatie in het Antwerpse labo Oleotest. “We focussen hiermee op een bijkomende expertise, nl. doorgedreven chemische ontledingen. Als groep willen we een toonaangevend Europees labo worden in zowel de voedings- als voederindustrie en dit in een straal van 200 kilometer.”

Lavetan bouwt momenteel  1.800 m² bij. “Onze kantoren, parking en milieumark zijn volledig klaar, en nu bouwen we aan een uitbreiding van onze laboruimte. De ruwbouw zou tegen het einde van dit jaar klaar moeten zijn, en we verwachten dat de nieuwe labo’s rond de zomer van 2014 in gebruik zullen genomen worden. We verwerken zo’n 1.000 stalen per dag. Op jaarbasis voeren wij 500.000 microbiologische ontledingen uit, zo’n 35.000 scheikundige ontledingen hier in Turnhout en nog eens 35.000 in Antwerpen. Dat vergt een doorgedreven logistiek proces. “

Lavetan zet erg in op innovatie, niet alleen in de analytische processen van haar ontledingen, maar ook in de pré en post analytische processen bij haar klanten. “Zo ontwikkelen we voortdurend tools en dashboards op maat van onze klanten, waarbij zij niet alleen de resultaten van hun metingen kunnen zien, maar deze data ook als informatie kunnen gebruiken voor hun kwaliteitscontroles of procesoptimalisaties.”

Verwant en interessant: