lavetanHet gespecialiseerde laboratorium Lavetan uit Turnhout is voor de verwerking en analyse van stalen grotendeels overgeschakeld op robotica. “De manier waarop wij het aanpakken, is een wereldprimeur in onze sector”, benadrukt labodirecteur Jan Robrechts. Het bedrijf investeerde in totaal 3 miljoen in de automatisering en uitbreiding van de gebouwen.

Lavetan verwerkt stalen voor 3 segmenten binnen de voedingsindustrie: de levende dieren, de transformatiesector en de distributie. In 1997 startte het bedrijf als een volledig manueel labo. Jan Robrechts: “Vanaf 2008 zijn we de overstap beginnen maken naar een industriële manier van werken. We hebben toen het verwerkingsproces gestandaardiseerd en er bijvoorbeeld voor gezorgd dat ons microbilogielab volledig barcode gestuurd is.”

Procesinnovatie
Om toonaangevend te blijven heeft Lavetan daarom sterk ingezet op procesinnovatie. “Onze klanten vragen steeds snellere resultaten en juiste resultaten om te komen tot voedselveilige producten”, legt Robrechts uit. “Om aan deze vraag te kunnen voldoen moesten we wel digitaliseren en robotiseren. Samen met een Nederlandse machinebouwer en 3M, de leverancier van de petrifilms waarop we onze kweken uitvoeren, hebben we een robot ontwikkeld die tot 70% van de stalen automatisch kan behandelen. De robot brengt het staal aan op de petrifilm. Na enkele dagen worden de resultaten automatisch afgelezen. Dat is een gigantische vooruitgang qua snelheid, qua nauwkeurigheid en qua tracering.”

Lavetan benadrukt dat de robotisering niet tot doel heeft om de werkgelegenheid in het gedrang te brengen. “Automatisering dient precies om door te kunnen groeien”, klinkt het. Bij Lavetan in Turnhout werken 65 mensen, bij een zusterbedrijf in Hoboken nog eens 15. Het bedrijf is dit jaar genomineerd voor de Prijs Ondernemen 2016 van Voka-Kempen.