Laserlabs Philips Lighting krijgen doorstart als Absolem ProLab

Ank De Wilde

Ank De Wilde

Het Mechelse bedrijf Absolem heeft de Laserlabs van Philips Lighting in Turnhout gekocht. Onder de naam Absolem ProLab wil de onderneming maakbedrijven in België en Zuid-Nederland ondersteunen op het vlak van engineering.

Iets meer dan 6 jaar geleden startten Ank De Wilde en Bruno Dejaeghere Absolem op en vandaag zet Absolem Engineers meer dan 50 gespecialiseerde ingenieurs in op projectbasis, met een focus op machinebouw, productontwikkeling en project engineering.

Het nieuwe Absolem ProLab zal voor zijn klanten prototypes van producten maken met behulp van de nieuwste technologieën, waarvan lasertechnologie momenteel de kern is. Dit kan gaan om een component of een volledig product. Het bedrijf helpt haar klanten ook om bestaande producten, componenten en prototypes goedkoper te ontwikkelen en te verbeteren. Ank De Wilde: “Ons motto is ‘Make one, make a good one, make lots of good ones’. We kunnen een prototype ontwikkelen, dat helemaal op punt zetten en ook onderzoeken hoe we die geperfectioneerde versie zo efficiënt mogelijk kunnen upscalen naar massaproductie. Dat kan gaan over een led-lampje, maar ook over een speciale verbinding voor injectienaalden. Met onze lasers kunnen we die producten lassen, versnijden, aan elkaar bevestigen.”

Reshoring
Door innovatie te koppelen aan zin voor kwaliteit hopen de stichters om productiebedrijven in de eigen regio te houden. Bruno Dejaeghere: “Bedrijven komen geleidelijk terug van offshoring, het verplaatsen van hun productie naar lageloonlanden. Meer en meer ondernemingen geloven in reshoring: bewust hun productie hier houden. Wij ondersteunen graag die ontwikkeling met onze geïntegreerde aanpak, onze brede expertise en unieke uitrusting.”

De ex-Philipsmedewerkers Jurgen Adriaensen, Dirk Govers en Peter Geudens zetten hun schourders onder de uitbouw van Absolem ProLab. Het bedrijf krijgt een onderkomen op de Open Manufacturing Campus op de Philipssite in Turnhout.