De handelsrechtbank in Turnhout heeft vanmorgen het faillissement uitgesproken van Landscap bvba, Nijlensesteenweg 262 in Herenthout. 22 medewerkers verliezen daarbij hun job. Het bedrijf investeerde 2 jaar geleden 4 miljoen in wat het noemde ‘het tuincentrum van de toekomst’.

Ondernemer Nick Dams uit Kasterlee nam het Tuincentrum Peeters-Vervoort over om dat om te vormen naar een nieuw concept. Dams was voorheen eigenaar van een aantal supermarkten en een parketfabriek. ‘Maar hij kan het ondernemen duidelijk niet laten’, schreven we in mei 2015 bij de opening van Landscap.

Landscap richtte zich op tuinarchitectuur, tuinaanleg, -onderhoud en een plantencentrum. “Het concept is uniek”, zei Nick Dams bij de opening. “Het moet een inspiratiebron zijn voor tuinliefhebbers.”

Samen met het faillissement van Landscap valt het doek over de managementvennootschap Danico bvba, die is gevestigd aan De Meere 24 in Kasterlee en waar 3 mensen werkten.

Overname verwacht
De rechtbank stelde curator Paul Van Rompaey aan voor de afhandeling van de faillissementen. “We gaan een inventaris maken en de markt verkennen”, zegt die na afloop van een plaatsbezoek vanmiddag. “In eerste instantie zoeken we naar een globale overnemer en ik acht de kans reëel dat we die zullen vinden. Het is 1 van de mooiste bedrijven qua structuur in mijn 25 jaar als curator.” De medewerkers zullen worden ontslagen en een aantal komt tijdelijk weer in dienst als interim voor de bewaring van de voorraden. “De voorraden zijn seizoensgebonden producten – planten dus – en mogelijk houden we een uitverkoopactie omdat het nu het plantseizoen is.” De curator legt de oorzaak van het faillissement bij de grote investering van 2 jaar geleden.