Label voor 'lekwei'

HIB TorenhofHet Torenhof  uit Tongerlo kreeg met zijn ‚lekwei’  het HIB-label van Unizo. HIB staat voor Handmade in Belgium en erkent makers van authentieke en ambachtelijke kwaliteitsproducten.

“Onze grootste leverancier graast hier tegenover,” aldus Johan Ariën, zaakvoerder van Torenhof in Westerlo, terwijl hij naar de koeien van de abdij van Tongerlo wijst. Heel het productieproces – van rauwe melk tot smakelijk roomijs – wordt persoonlijk uitgevoerd en opgevolgd. Enkel op deze manier is volledige kwaliteitsgarantie mogelijk.” Het ijs is tot ver buiten Tongerlo bekend. Bij velen zal ‘de Lekwei’ een belletje doen rinkelen: de tuin van het Torenhof waar de ijsbar in de zomer opengehouden wordt. Niet enkel particulieren, maar ook andere horeca-ondernemingen komen hier hun ijs halen.

Recent is de zaak helemaal gerenoveerd; het ijskaffee en bakkerij kregen een aantrekkelijke hedendaagse toets. Een aanrader voor een ontbijt, een koffie of een lekker ijsje!

Consumenten zijn meer dan ooit op zoek naar originele producten en willen daarvoor een authenciteitsgarantie. En die vinden ze bij ambachtelijke ondernemers via het HIB-label. Het is voor consumenten vaak niet gemakkelijk om de ambachtelijke ondernemers en hun producten te onderscheiden van de industriële. Anderzijds is het voor deze ondernemers niet makkelijk op te boksen tegen de concurrentie van onder meer industriële producten. Daarom lanceerde UNIZO het label Handmade In Belgium (kortweg HIB). Enkel wie aan de strikte criteria van het label voldoet, komt in aanmerking. Het is een jury van ondernemers en experten die dit label toekent.