Kunstcollectie familie Schoepen naar Gentse universiteit

collectie SchoepenDe nabestaanden van Bobbejaan en Josée Schoepen, oprichters van Bobbejaanland in Lichtaart, hebben een deel van de kunstcollectie indiaanse artefacten geschonken aan de UGent. Die maakt voortaan deel uit van de Collectie Etnografische Verzamelingen.

Het gaat om kunst van verschillende stammen ‘native Americans’. “Mijn moeder heeft die in de jaren ’60 gekocht van twee Duitse antropologen uit Heidelberg”, vertelt zoon Tom Schoepen. “Een ander deel is afkomstig uit Phoenix, waar haar zus woonde. Daar brachten mijn ouders geregeld stukken van mee.”

Cowboys en indianen
De collectie werd destijds tentoongesteld in Bobbejaanland. “Het park draaide rond cowboys, maar mijn ouders vonden dat ze ook iets moesten hebben van de indianen”, aldus Tom Schoepen. Na de verkoop van Bobbejaanland in 2004 belandde de collectie in kelders. “Maar dat is natuurlijk niet de bedoeling want ze moet worden getoond aan het publiek. Omdat Gent een goede reputatie heeft op het vlak van etnische kunst, wou mijn moeder dat ze naar daar zou gaan.”

De Collectie Etnografische Verzameling is enkel te bezichtigen op aanvraag en tijdens speciale momenten zoals Erfgoeddag en Open Monumentendag.