Vanmiddag hebben KU Leuven en het Joint Research Center van de Europese Commissie een samenwerkingsakkoord ondertekend. Dat gebeurde op de Technologiecampus van KU Leuven in Geel. “De samenwerking biedt bijvoorbeeld mogelijkheden om gezamenlijke doctoraten uit te werken”, zegt KU Leuven campusvoorzitter Paul Leroux.

Het Joint Research Center is het kennis- en wetenschapscentrum van de Europese Commissie dat onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek uitvoert of bestelt en daarmee het beleid van de Europese Commissie voedt. Het JRC heeft een vestiging aan de Retieseweg in Geel die zich toelegt op de domeinen gezondheid, consumenten en referentiematerialen.

Al samenwerking
“We hebben verschillende raakvlakken en expertises die zich kunnen aanvullen”, aldus nog Paul Leroux. “Die situeren zich in de landbouw, nucleaire ontmanteling en het beheer van nucleair afval, bos- en milieubeheer. We werkten al wel eens samen. Zo verbleef een student van ons in hun Italiaanse vestiging en maakten wij al eens gebruik van hun apparatuur voor stralingstesten.”

De officiële samenwerkingsovereenkomst biedt meer perspectieven zoals het gezamenlijk aantrekken van externe financiering, de deelname in lopende onderzoeksprojecten, het uitwisselen van personeel, het opzetten van trainingsoppurtuniteiten en de toegang tot JRC-infrastructuur.

De ondertekening werd bijgewoond door een aantal topmensen van KU Leuven en Charlina Vitcheva, de adjunct directeur-generaal van het JRC.