Bij de Kringwinkel Zuiderkempen is een automatische textiellijn in gebruik genomen. Die moet de sortering van ingezamelde tweedehandskleding vergemakkelijken. “Voor Nieuwjaar verwerkten we 1.000 kilo per dag, na de ingebruikname van de lijn is dat naar 1.500 en zelfs pieken van 2.000 kilo per dag gestegen”, zegt stafmedewerker Yvo Croes. “En dat zonder dat we meer druk leggen op onze mensen.”

Het bedrijf uit de sociale economie zamelt in de Zuiderkempen gebruikte kleding in via de ophaling in containterparken, een huis-aan-huisinzameling en goederen die worden binnengebracht in de winkels. “Vroeger gebeurde de sortering manueel in de 7 vestigingen”, legt Yvo Croes uit. “Een 3-tal jaar geleden zijn we dat beginnen centraliseren in Geel. 2 jaar geleden hebben studenten van KU Leuven een studie gemaakt en hebben we een band gesimuleerd met 8 tafels. Aan de installatie van de automatische textiellijn zoals we die nu hebben, ging 2 jaar voorbereiding vooraf.” De fabrikant van de installatie is ook een Kempens bedrijf, namelijk Easy Systems in Herentals.

Hergebruiken
In de textielafdeling van Kringwinkel Zuiderkempen werkt een 35-tal mensen. Doel van de sortering is om zoveel mogelijk textiel te hergebruiken. De verkoop gebeurt via de eigen winkels en dat zijn er 7. “In onze winkel in Heist-op-den-Berg zijn we vorige maand met een nieuwigheid gestart. Wat over een bepaalde periode niet is verkocht, verkopen we dan per kilo”, aldus nog Yvo Croes. “Wat overblijft van alles wat we inzamelen, gaat naar door OVAM geregistreerde handelaars.”

Voor de investering kreeg Kringwinkel Zuiderkempen een subsidie van 34.000 euro van het Antwerpse provinciebestuur voor een innovatie in de sociale economie.