Was 2017 de laatste editie van het volksfeest Krikkrak in Retie, tenminste wat het namiddagprogramma betreft? Die kans bestaat want een aantal trekkers vindt dat de tijd is gekomen om de fakkel door te geven aan jonge ondernemers. Worden die niet gevonden, dan is het afgelopen.

De laatste zondag van september, dit jaar 30 september, is het feest in Retie. ’s Avonds trekken kinderen zingend met een lampion door de straten en eerder op de dag organiseren lokale ondernemers opendeurdagen en zorgen ze voor animatie. De centrumstraten worden dan afgesloten en bij een beetje goed weer is het over de koppen lopen.

Overlegvergadering
Tenminste, zo was het de voorbije jaren. Nu trekt de gemeente aan de alarmbel. “De huidige trekkers van Krikkrak zijn van mening dat het tijd is om de fakkel door te geven en dat het nu de beurt is aan een nieuwe ploeg ondernemers om het voortouw te nemen. Is er geen trekkersgroep meer, dan komt het namiddaggedeelte van Krikkrak in het gedrang”, schrijft ze in een brief aan de lokale nijverheid. “We hebben een aantal mensen nodig die zich willen engageren wanneer we de gekende formule willen behouden. Indien geen trekkers, dan zal het centrum in de namiddag niet worden afgesloten voor het verkeer en zal er geen animatie zijn.”

De gemeente belegt volgende maand een vergadering waarop ze geïnteresseerde ondernemers uitnodigt. De Krikkrak kinderstoet ’s avonds komt niet in het gedrag. Die blijft de plaatselijke VVV organiseren.