Koplopers-symposium: Mik naar de maan. Zelfs als je er niet geraakt, beland je tussen de sterren

Op 3 oktober ll. vond in de Open Manufacturing Campus, op de site van Philips in Turnhout, het Koppenlopers-symposium plaats, een organisatie van SPK in samenwerking met het Informatiebureau van het Europees Parlement. In de aanloop naar het symposium vond in de namiddag een expertenmeeting plaats, waarbij de deelnemers van gedachten wisselden over kansen en perspectieven die grensoverschrijdend werken kan bieden. ’s Avonds namen een 120-tal ondernemers, bedrijfsleiders en politici deel aan een debat waarbij de rode draad vervormd werd door innovatie, durf, hoop en erg veel ambitie.

De aanwezigen werden geïnspireerd door het verhaal van Rudi Pauwels van Biocartis uit Mechelen. Het bedrijf dat werkt aan een doorbraak in gezondheidszorg, zag in 2007 het levenslicht en stelt nu zowat 200 mensen tewerk. Rudi Pauwels riep bedrijven op om fantastische doorbraakideeën ook in de praktijk durven om te zetten, en ervoor te opteren om de productie van cruciale onderdelen in het productieproces in eigen land te houden.

De tweede keynotespreker, John Blankendaal van Brainport Industries (Eindhoven), stelde dat we in Vlaanderen en Nederland een enorm potentieel aan knowhow hebben. Hij deed een warme oproep om niet langer te klagen, maar kansen te grijpen. “Mik naar de maan! Zelfs als je er niet geraakt, heb je stappen gezet die je anders nooit had kunnen nemen!”

shoot for the moon; even if you miss you’ll land among the stars

Hoe we deze ambitie moeten vertalen naar de Kempen? “Op één avond kan je niet alle antwoorden vinden, maar als alle aanwezigen door deze verhalen en inzichten geraakt werden en er voor zichzelf al iets mee doen, zijn we op de goede weg”, zegt Bart Wuyts van SPK.