Koplopers-symposium focust op Kempense toekomst industrie

SPK bar d officeVandaag is de laatste kans om in te schrijven voor het Koplopers-symposium van aanstaande donderdag. Organisator SPK zet dan het thema ‘Nieuwe industriële kansen in de Kempen: Europa helpt ons over de grens kijken’ centraal. “Onze economie en meer bepaald onze industrie staat voor een belangrijke transformatie”, zegt Bart Wuyts van SPK. “Creativiteit en innovatie zullen essentieel zijn om nieuwe hoogwaardige industriële activiteiten op te zetten, bestaande industrieën duurzamer te verankeren en zo meer jobs en welvaart te creëren.” De Kempen hebben daar zeker de nodige kansen voor. “Om te beginnen is er een schat aan expertise en kennis aanwezig bij de vele maakbedrijven en bij onze kenniscentra. Daarnaast is ook de nabijheid van Antwerpen en Limburg een troef, en van de Noord-Brabantse stedenrij Breda-Tilburg-Eindhoven. Met name deze laatste stad is de hotspot geworden van een groeiend industrieel ecosysteem met tal van sterke maakbedrijven.”

Op het symposium worden twee inspirerende ondernemers uitgenodigd om hun verhaal te brengen. John Blankendaal is managing director van de organisatie Brainport Industries. Dat is een snel groeiend ecosysteem van high-tech productiebedrijven in Nederland. Ze stellen zich op als een netwerk bestaande uit de champions league van toeleveranciers en dit naar bedrijven zoals ASML, Philips, en andere.

Rudi Pauwels was mede-oprichter van de inmiddels door Johnson &Johnson overgenomen Mechelse bedrijven Virco en Tibotec. Hij richtte vervolgens in 2007 het bedrijf Biocartis op, een zeer beloftevolle ster op het Vlaamse biotech-firmament.

Daarna leidt Guy Tegenbos een debat met beide inspirerende ondernemers en Europese en regionale beleidsmakers, met onder andere Kathleen Van Brempt (Europarlementslid – SP.A), Philippe De Backer (Europarlementslid – Open VLD), Marc Demesmaeker (Europarlementslid – NV-A) (o.v.), Dirk Peeters (Vlaams parlementslid – Groen), Michel Meeus (Provincieraadslid en voorzitter RESOC Kempen – CD&V) (o.v.). Ingaand op de inleiding, geven zij aan hoe het beleid op zijn onderscheiden niveaus van Europa tot het lokale niveau deze industriële omslag kan ondersteunen en richting geven.

OMC_logoAls locatie is doelbewust gekozen voor de Open Manufacturing Campus, op de site van Philips in Turnhout. “De Open Manufacturing Campus wil immers koploper zijn in de industriële transformatie en uitgroeien tot een ‘fabriek van de toekomst’, in een open samenwerkingsmodel met zoveel mogelijk andere industriële partners”, aldus Wuyts. Voorafgaand aan het symposium kan een kort bezoek aan de Open Manufacturing Campus gebracht worden. Geïnteresseerden kunnen vandaag nog gratis inschrijven via SPK. Het symposium is een samenwerking met het Informatiebureau van het Europees Parlement en met de medewerking van BiELAt, de Provincie Antwerpen en Europa Direct Antwerpen.