Kom op, wie maakt de Kempen Ketchup?

© De Ketchupfabriek

© De Ketchupfabriek

Vrijdagmiddag hebben de werknemers bij Heinz in Turnhout voor de laatste keer de deur achter zich dichtgetrokken want de vestiging sluit. In Zeeland bewijst een ondernemer dat je met je eigen ketchup goed je boterham kan verdienen. Wie start met de Kempen Ketchup?

Patrick Keizer uit het Zeeuws-Vlaamse Graauw zag door de economische crisis een groot deel van zijn opdrachten voor zijn mediabureau wegvallen. Op een terras ging hij met zijn vrouw Lineke brainstormen over hoe ze reclame konden maken voor hun eigen zaak. Het gesprek belandde bij de lekkere ketchup die Patrick als hobbykok kon maken en zo ontstond het idee. “Dan ga ik ambachtelijke ketchup maken”, zei Patrick beslist. “Ik vind het heerlijk om in de keuken te staan.”

Met een eigen logo en website en met zijn beproefde recept verkocht hij in 2013 zijn eerste flessen vanuit zijn bakfiets. Begin dit jaar volgde de eerste winkel die zijn producten verkocht en intussen zijn het er al een 50-tal over heel Nederland. Recent sloot hij een deal met de coöperatieve De Landwinkel, die zijn ketchup overal in boerderijwinkels verdeelt. De Ketchupfabriek heeft intussen heuse fans voor wie Patrick een t-shirt, sweater en keukenschort ontwierp en verkoopt via de fanshop.

Producten uit eigen regio
De Ketchupfabriek gebruikt zoveel mogelijk producten uit de eigen regio. De tomaten, paprika’s, uien, pepers en de selderij komen allemaal van producenten in de omgeving. Zaakvoerder Patrick wil zijn ketchup ook gezond houden. “In industriële ketchup zit gemiddeld 24 gram suiker per fles van 200 gram, in die van mij slechts 7,3 gram” vertelt hij. De Ketchupfabriek produceert drie soorten: de Ketchup Klassiek, de Polderketchup met wat kerrie en poeder van gerookte pepers en de Mosterdketchup, met mosterd die Patrick ook zelf maakt.

Zijn productie gebeurt nog altijd op drie gaspitten. Volgend voorjaar verdubbelt hij naar zes. Hij heeft namelijk het huis ernaast bijgekocht zodat hij kan uitbreiden.

Tips voor de toekomstige collega
Een mooi businessidee voor een Kempen Ketchup. Wie begint ermee? Een ex-werknemer van Heinz Turnhout? Je eerste interview publiceren we op Made in Kempen. En we komen hem voorproeven. Zaakvoerder Patrick Keizer heeft alvast enkele tips voor zijn toekomstige Kempense collega. “Veel liefde voor het ambacht ontwikkelen en zorgen dat je je aan de hygiëneregels houdt. En je moet graag koken, want anders hou je dit niet vol.”