KMO’s vinden weg niet naar innovatiesteun

Research and Development at the Fraunhofer Institute for Biomedical Engineering IBMT in Potsdam-Golm near Berlin, Germany - 09 Dec 2009Vooral de grote ondernemingen halen de subsidiepot voor innovatiesubsidies leeg. In 10 jaar tijd betaalde het IWT 282 miljoen euro aan subsidies uit voor R&D ontwikkelingen. 77% daarvan ging naar grote ondernemingen. Onder hen ook Janssen Pharmaceutica (34 miljoen euro) uit Beerse en Philips (20 miljoen euro) in Turnhout.

Het Instituut voor de Aanmoediging van Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT) betaalt elk jaar subsidies uit voor goedgekeurde onderzoeksprojecten. Het gaat vaak om vele miljoenen euro’s. Blijkt nu uit onderzoek dat die subsidies veelal naar grote ondernemingen gaan, bedrijven ook die de weg in Brussel goed kennen. Vlaams oppositielid Lode Vereeck heeft de cijfers opgevraagd bij minister voor Innovatie Ingrid Lieten. Blijkt evenwel dat precies die diezelfde grote ondernemingen ook massaal veel jobs geschrapt hebben; in de periode 2002/2011 liefst 6.640.

Waarbij Vereecke tot de conclusie komt dat de subsidiestroom voor technologisch onderzoek dringend moet bijgestuurd worden. Hij houdt het erbij dat het IWT zich meer naar de kleine ondernemingen moet richten. Daar zit volgens hem het grootste potentieel voor jobcreatie.

Minister Lieten legt van haar kant ook andere accenten. Zij wijst erop dat er nu eenmaal ook indirecte werkgelegenheidseffecten gecreëerd worden. “De effecten van R&D gaan verder dan wat zichbaar is binnen de muren van het innoverende bedrijf.”

Volgens Veerle Lories, de administrateur-generaal van het IWT is het instituut als sinds verleden jaar bezig “de aanvraagprocedures voor subsidies laagdrempeliger te maken voor KMO’s.”

De werkgeversorganisatie Voka heeft zo haar bedenkingen bij de hele discussie. “Dat grote bedrijven het meest subsidies weghalen is als kritiek heel kort door de bocht”, meent gedelegeerd bestuurder Jo Libeer. “Het precies ook de grote ondernemingen die het meest investeren in R&D. De bedrijven financieren hun onderzoekskosten overigens voor het grootste gedeelte zelf. De steun van het IWT dekt maar een fractie van hun investeringskosten.” Libeer merkt nog op dat de Vlaamse overheid te weinig middelen ter beschikking stelt van de innovatie. “De regering heeft zich al vaker geëngageerd om 1% van het Vlaamse BBP te investeren in onderzoek. Maar wij blijven ter plaatse trappelen.”

Wie kreeg het meeste steun 2002/2011):
miljoen euro’s
1. Alcatel-Lucent 68
2. Janssen Pharmaceutica 34
3. ON Semiconductor 30
4. Barco 29
5. NXP Semiconductor 26
6. Agfa 21
7. Philips 20
8. Bekaert 20
9. Umicore 15
10. Galapagos 14