„Kleinzoon van de buren” realiseert jongensdroom en stapt in familiebedrijf

van dijck steenkapperij FNando Mariën studeerde vorig jaar af aan Thomas More als bachelor in de bouw en realiseerde zijn jongensdroom: hij stapte in de zaak van de  buren van zijn grootouders.

“Nando is de kleinzoon van de buren van de steenkapperij en kwam al van kindsbeen met zijn gocart hier spelen”, vertelt zaakvoerder Hans Van Dijck van het Balense Steenkapperij Van Dijck. „Toen hij groter werd, kwam hij hier vakantiewerk doen, hij was gek op onze stiel. In september vorig jaar stapte hij in onze zaak.”

„Ik ging nooit echt graag naar school, maar liet me toch overtuigen om een bachelorsdiploma in de bouw te halen. Verder studeren viel eigenlijk wel goed mee, want dit was wat me aansprak. En na mijn studies ben ik direct hier begonnen. Ik kom hier al van mijn 12 jaar en denk dat ik nooit meer weg ga. Als kleine jongen was ik gefascineerd door de heftrucks en de machines. Naast de passie voor het vak deel ik met Hans en Liliane trouwens dezelfde passie voor oude legervoertuigen.”

„Het is gek hoe we elkaar naadloos aanvullen. Nando’s nieuwe insteek biedt heel wat toegevoegde waarde in ons familiebedrijf. Hij komt hier zeker zijn broek niet verslijten”, lacht Hans Van Dijck.

„Je kan nergens studeren voor steenkapper. Het is een stiel die overgaat van vader op zoon en is nog echt vakmanschap: van ruwe blokken natuursteen worden afgewerkte dorpels en deuromlijstingen gemaakt. Natuurlijk wordt alles machinaal verzaagd, maar het is niet zo dat je de blok natuursteen aan de ene kant in de machine stopt en dat het geheel er even later achteraan volledig klaar uitrolt. Er komt heel wat handwerk bij kijken en vooral de afwerking vereist het oog en de kundigheid van een vakman. Steenkapper word je niet als je snel rijk wil worden, het moet een passie zijn.”

Familiebedrijf Steenkapperij Van Dijck uit Balen bestaat sinds 1962. In 2012 namen Hans Van Dijck en zijn echtgenote Liliane het bedrijf over. De grootvader van Hans begon een dikke vijftig jaar geleden met het maken en plaatsen van grafzerken, wat Hans nog steeds met liefde doet. In de loop der jaren werd deze activiteit uitgebreid. Het bedrijf verwerkt composietmaterialen en natuursteen, met als specialiteit Belgische blauwe hardsteen. Ze snijden, zagen, polijsten en zoeten het ruwe materiaal tot afgewerkt product voor allerlei toepassingen in de bouw: van gevelbekleding tot venstertabletten, deuromlijstingen, dorpels… Half Balen ligt geplaveid met blauwe natuursteen van Van Dijck maar het bedrijf is actief is in heel Vlaanderen, Nederland en zelfs Luxemburg.

De opdrachtgevers van de steenkapperij zijn vooral aannemers en enkele architecten, maar ook particulieren vinden de weg naar Van Dijck dankzij mond-tot-mondreclame. In piekperiodes verwerkt het bedrijf tussen de 30 en 50 ton natuursteen per week. Er werken 8 mensen in de zaak.