Kledingketen Thema failliet: negen winkels gaan dicht

Ook de McGregor Shop aan het Laar in Mol valt binnen het faillissement van Noname bvba.

Ook de McGregor Shop aan het Laar in Mol valt binnen het faillissement van Noname bvba.

De handelsrechtbank in Turnhout heeft vandaag Noname bvba uit Mol failliet verklaard, de vennootschap achter de kledingketen Thema Fashion. De negen vestigingen zijn inmiddels gesloten; twintig mensen verliezen hun job. “Het was een heel moeilijke en zware beslissing, maar er was geen andere mogelijkheid”, reageert een aangeslagen zaakvoerster Maddy Verachten.

Noname bvba beschikte over een kantoor en stockageruimte aan Mariëndal in Mol en baatte verder acht Thema-winkels uit: Mol (Statiestraat), Lommel, Bree (2), Maaseik en Bilzen (3). Aan het Laar in Mol ging het ook om de McGregor Shop. De keten richtte zich naar het middensegment voor zowel dames als heren.

Diverse oorzaken
“Sinds het najaar vorig jaar begonnen de resultaten serieus tegen te vallen”, zegt de zaakvoerster. “Dit seizoen hebben we dat niet kunnen rechtzetten. Aan het begin van de zomer was het slecht weer en dat laat zich in de verkoop voelen.” Niet alleen de weersomstandigheden speelden de kledingketen parten. “We kampten ook meer een meer met de concurrentie van de internetverkoop. Zelf zijn we altijd blijven inzetten op een persoonlijke service. Daarnaast denk ik ook dat mensen terughoudend zijn in hun uitgaven door het slechte nieuws over sluitingen en reorganisaties. Mensen begonnen ook steeds vroeger kortingen te vragen. Voor de lente- en zomercollectie al vanaf maart-april. Dan kan je geen marges meer halen.”

Het personeel werd gisteren ingelicht en reageerde verslagen. Maddy Verachten: “Ik heb mijn eerste winkel vijftien jaar geleden in de Statiestraat in Mol overgenomen en er zijn mensen die daar toen al werkten. Ze hebben tot veertien jaar dienst. Anderen waren negen tot tien jaar in dienst.”

Het faillissement is nu in handen van de curatoren Rudi Van Gompel, Tom Robeyns en Elisabeth Vanbergen. Verachten acht de kans klein op een volledige overname. “Bij mij hebben zich alleszins geen kandidaat-overnemers gemeld”, zegt ze. “De algemene tendens in de sector is negatief.”

Ook curator Tom Robeyns heeft weinig hoop op een overnemer. “Er heeft zich nog geen kandidaat gemeld. We zullen de inboedel van de winkels inventariseren en wellicht zal die worden verkocht. Het personeel zal worden ontslagen.”