Kiwibes krijgt eigen sorteerinstallatie

kiwibesCoöperatie Hoogstraten heeft flink geïnvesteerd in een optische sorteerinstallatie voor de kiwibes. Daardoor moeten die niet langer handmatig worden gesorteerd. De veiling verwacht dit jaar een oogst van ongeveer 150 ton kiwibessen, zo’n 50 ton meer dan vorig jaar. De eerste van het nieuwe seizoen liggen vanaf vandaag in de winkel.

“Vanuit de handel kwam de vraag naar kiwibessen met een bepaalde maat en rijpheid”, zegt sales & marketing manager Jan Engelen. Met de nieuwe optische sorteerinstallatie wordt in de eerste plaats gesorteerd op uiterlijke kenmerken zoals grootte, schilkwaliteit en kleur. Maar er wordt ook getracht om de zachtheid van de kiwibessen, dus de rijpheid, te karakteriseren. Het op punt stellen van deze kwaliteitsparameter wordt begeleid door Filip Debersaques van Universiteit Gent waarbij een student Master Tuinbouw in het kader van zijn thesis experimenten uitvoert om dit sorteerwerk te optimaliseren. Met optische technieken worden de kiwibessen gesorteerd op kwaliteit. Op het einde van de sortering worden ze naar de ingestelde uitgang getransporteerd waarna ze met perslucht afgeblazen worden. Deze technieken leveren sneller en betere resultaten op dan handmatig sorteren.

Niet bekend
“De kiwibes is nog niet heel bekend bij de consument”, aldus nog Jan Engelen. “Ze zijn slechts een korte tijd beschikbaar en de volumes zijn nog niet groot. Met de nieuwe sorteerinstallatie voor ready-to-eat bessen tonen we ons vertrouwen in de toekomst van deze teelt.”