Kippen en zonnepanelen in nieuwbouwproject van Beneens

De ZagerijBouwbedrijf Beneens realiseert in Oevel een woonerf met 20 luxe-appartementen die amper nog energie verbruiken. Het project kreeg de naam „De Zagerij” mee. Het woonerf omvat vier gebouwen met elk vijf appartementen. De architectuur is van de hand van architect Jef Beneens.

De appartementen beantwoorden aan de BEN30-norm. Bouwpromotor Staf Beneens: “BEN is de afkorting voor Bijna-Energie-Neutraal. De BEN30 norm verwijst naar het maximale E-peil dat vanaf 2021 verplicht wordt voor alle nieuwbouwwoningen. BEN30 woningen hebben nauwelijks energie nodig om verwarmd te worden. Daarnaast moet een zo groot mogelijk deel van de energie die nodig is van hernieuwbare oorsprong zijn. Men kan de goede resultaten nu al bereiken door betere wand- vloer en dakisolatie, luchtdicht bouwen, 3- dubbel glas, een ventilatiesysteem met 95% warmte-recuperatie en door een verwarmingssysteem met lucht-water warmtepomp.”

Voor elk appartement zijn er acht zonnepanelen voorzien. In het lastenboek zijn ook een gemeenschappelijk kippenhok en kippenren en een mooie speeltuin opgenomen. “Dat hoort bij ons idee van een afgesloten woonerf. We willen de voordelen van een appartement met die van een woning combineren. Daarom voorzien we gemeenschappelijke groenruimtes met barbecueruimte, een overdekte fietsenstalling, een achterliggende tuinberging met kippenhok en een veilig afgesloten speeltuintje voor de kleine kapoenen.”