KIKO, de organisatie binnen SPK (Turnhout) die buitenschoolse kinderopvang ondersteunt, komt op de markt met Hop Up. Dat zijn speelelementen die enerzijds uitdagend zijn voor kinderen en waarmee anderzijds lege ruimten snel kunnen worden ingericht als speelzone. “De eerste bestellingen zijn al binnen”, zegt Hop Up-ontwikkelaar Eva Maréchal.

“Scholen, ouderverenigingen en andere organisaties zijn zoekende hoe ze de voor- en nabewaking kwaliteitsvol kunnen invullen”, vertelt Maréchal. “Ze moeten het vaak stellen met een lege turnzaal, wat bijeengezocht speelmateriaal en een enkele toezichter. Dit leidde tot de ontwikkeling van Hop Up.”

Kinderen als architect
Het concept richt zich naar kinderen van 2;5 tot 12 jaar en bestaat uit trapeziumvormige speelelementen, licht en ergonomisch in gebruik. Ze kunnen op uiteenlopende manieren worden opgesteld: onderzoekstafels, nestjes, een bewegingsparcours,… “In Hop Up treden kinderen op als de architect van hun eigen speelomgeving”, vat de ontwikkelaar samen. “Bovendien maakt Hop Up gedeeld ruimtegebruik mogelijk, een nieuwe evolutie waar de Vlaamse overheid op aanstuurt.”

Een volledige set bestaat uit 10 modulaire speelelementen en bijhorende speelmaterialen, alles stapel- en opbergbaar in een kar zodat het geheel eenvoudig weg te bergen en te verplaatsen is. Het product werd vorige week voorgesteld op een studiedag in Antwerpen en ’s anderendaags zaten de eerste bestellingen al in de mailbox.

“Vanaf 30 bestellingen gaan we in productie”, zegt Eva Maréchal. “Het maken van matrijzen is een dure aangelegenheid, maar er zijn al bedrijven die zich hebben gemeld voor de financiering. In eerste instantie gaan we de verkoop organiseren vanuit SPKvzw/KIKO. Moest dat een aparte bedrijfstak worden, dan zal dat sowieso een sociale onderneming zijn gezien onze missie.”