KerkstoelBetonexpert Kerkstoel 2000+ in Grobbendonk en buizenfabrikant Henco in Herentals brengen samen een nieuw product op de markt: ACTIV-vloerelementen. Het is een manier om beton mee in te schakelen voor de klimaatregeling van een gebouw. “De leidingen die door Henco gefabriceerd worden, worden ingewerkt in onze betonnen vloerplaten”, legt Vincent Kerkstoel, bestuurder van Kerkstoel 2000+ uit. “Nog vóór het geheel op de werf komt. Dat betekent dat het risico tot beschadiging van de leidingen drastisch daalt. Op de werf zelf worden de buizen aan elkaar gekoppeld zodat ze een gesloten circuit vormen waarin water stroomt. Het beton neemt de temperatuur van het water in de leidingen over.”

De ACTIV-vloerelement zijn volgens de twee Kempense fabrikanten een modern antwoord op de strenge eisen rond energieverbruik van gebouwen. “Het systeem leidt tot minder energieverbruik om de gewenste temperatuur in een gebouw te regelen.” De temperatuur van het water afstemmen, kan op de klassieke manier of geothermisch. “In dit laatste geval is er niet alleen een economisch, maar ook ecologisch voordeel.”

Het duurzame klimatiseringsysteem kan zowel toegepast worden voor grote bouwprojecten en industriële gebouwen als voor woningen. “Omdat je energiekosten dalen, is het terugverdieneffect van de vloerelementen hoog”, besluit Vincent Kerkstoel.

Verwant en interessant: