Kennisbank brengt buitenlandse innovaties naar Vlaamse ondernemers

Vito BrilliantVertegenwoordigers van onderzoeksinstelling VITO in Mol hebben een samenwerkingsakkoord ondertekend met een Nieuw-Zeelands en Nederlands onderzoekscentrum. Daarmee krijgen Vlaamse en buitenlandse ondernemers de toegang tot een nog ruimer aanbod van beschermde cleantech innovaties die hen kunnen inspireren tot het succesvol innoveren van hun business.

Eind 2015 richtte VITO Brilliant op, de eerste online kennisbank in haar soort voor beschermde cleantech innovaties. Daarnaast creëert het platform ook een community van innovatiegedreven partijen en organisaties. ”Met Brilliant willen we de weg van cleantechonderzoek tot succesvolle marktvalorisatie zo kort en rechtlijnig mogelijk maken”, licht Nathalie Barthels, projectmanager van Brilliant en manager intellectual property van VITO, toe. ”Het platform wil het voor bedrijven zo makkelijk mogelijk maken om met baanbrekende en beschermde technologieën aan de slag te gaan, met een zo groot mogelijke kans op succes.” Momenteel staat een 50-tal technologieproducten op Brilliant en er komen er wekelijks bij. De onderwerpen zijn divers, gaande van energie, materialen, chemie tot gezondheid, remote sensing enz.

Hefboom
Internationalisatie van het portaal is een belangrijke hefboom voor Brilliant. Het portaal biedt nu producten aan die VITO, al dan niet in samenwerking met onder meer Vlaamse onderzoekscentra, heeft ontwikkeld en beschermd. Innovatie kent geen grenzen en bedrijven die willen innoveren werken eveneens zo globaal mogelijk. Het was dan ook een logische volgende stap om met internationale onderzoekscentra in zee te gaan en de kansen op kennisvalorisatie voor alle betrokken partijen te verhogen.

De toetreding van SCION (Nieuw-Zeeland) en ECN (Nederland) is hierin dan ook een belangrijke stap. SCION focust op de biogebaseerde economie en ECN heeft een focus op de ontwikkeling van technologieën die de transitie naar een duurzame energiehuishouding mogelijk maken.