Kempische Eierhandel klimt uit het rood

200247880-001De Kempische Eierhandel verwerkt elk uur zo’n 120.000 eieren. 3 miljoen per week. verse eieren, kooieieren, scharreleieren, vrije loop eieren. Ze worden gesorteerd, verpakt en afgeleverd. “Onze verpakkingsmachine draait urenlang op volle toeren”, zegt Marc Verbeeck.

Geel heeft een van de grootste eierbedrijven van het land. De Kempische Eierhandel van de familie Verbeeck is in 50 jaar uitgegroeid tot een indrukwekkende machine. De productie draait voluit. 15 personeelsleden zorgen voor de sortering, de verpakking en het vervoer. Onder meer naar de supermarkt.

Met een positief bedrijfsresultaat over 2010/2011 van 434.000 euro heeft de firma de zaken weer recht gezet. De Kempische Eierhandel was in het voorgaande boekjaar immers in het rood gezakt. “Dat had alles te maken met de ontwikkelingen in de eiersector”, zegt Marc Verbeeck. “De kippenkwekers dienden in die periode hun traditionele hokken om te bouwen naar Europese normen. Dat zorgde in de sector voor nogal wat problemen. Omdat wij de kippenkwekers als afnemers financiële garanties dienden te geven werden wij meegesleurd in de problemen. Vandaag lijken de moeilijkheden achter de rug.”

Toch is het oppassen geblazen. De sector van de eieren is traditioneel heel erg volatiel. “Wij hebben altijd al ups en downs gekend. Eieren aan 7 cent en enkele weken later 14 cent. Drie weken later weer 7 cent. Je kunt er echt geen staat op maken. Ons omzetcijfer is in dit opzicht echt niet relevant.”