Kempense ballonnen worden klaar gemaakt voor de lente

Yves Lannoy kijkt ongetwijfeld al uit naar de lente. Dan kan hij met een van zijn ballons weer de hemel in. Met zijn firma Yves Lannoy Ballooning heeft hij zich in al die jaren opgewerkt tot een van de vertrouwde piloten in de Kempense sky.

Yves heeft ondertussen al zeven operationele ballons. Die worden in langetermijncontracten verhuurd aan firma’s die hun naam op een originele manier in de lucht willen zetten en tevens hun klanten plezieren door hen mee aan boord te nemen. Zo Radio Nostalgie bv. De ballonfirma uit Meerhout heeft in dit opzicht een tiental piloten in standby. Ze kunnen meteen de lucht in wanneer de weersomstandigheden dat toelaten.

“De lente en de zomer van dit jaar waren zeker niet goed”, zegt Lannoy. “Het was zelfs een ronduit slechte zomer. Dit neemt niet weg dat we onze exploitatiecontracten hebben kunnen verder zetten. Ook al rekening gehouden met het feit dat de economische crisis evenmin in ons voordeel speelt.”

Yves Lannoy is al 15 jaar aan de slag. Hij vliegt al 20 jaar als ballonvaarder. Met uiteraard alle vereiste officiële documenten. Hij verhuisde de firma onlangs naar een nieuwbouw in Meerhout waar al het materiaal opgeslagen werd.

Ondertussen is het winter. Wat doet een ballonvaarder in die periode? “Vooral netwerken”, zegt Yves. “We proberen aan prospecties te doen, nieuwe klanten te interesseren voor ballonvaarten. Contacten leggen dus. Nooit tijd om niets te doen.”

Veel concurrentie ook? “Beslist. In Vlaanderen zijn zo’n tiental firma’s actief. Maar na al die jaren zitten we zonder twijfel in de top.” Voldoende piloten? “Er zijn zo’n 100-tal officiële piloten geregistreerd. Wat niet wil zeggen dat ze allemaal evenveel ervaring hebben. Velen van hen vliegen geen tien keer per jaar. Dat is bij ons alvast helemaal anders. Wij beschikken over ervaren mensen die veel vluchten op hun actief hebben.” Zélf vliegt Yves al vele jaren. Vandaar dat hij nu al hoopvol uitkijkt naar de lente.