Kempense VELUM brengt schaduw op Wereldexpo in Milaan

VELUMBezoekers aan het Belgisch paviljoen op de Wereldtentoonstelling in Milaan kunnen dankzij een Kempense firma in de schaduw genieten van hun pintje, frietje of stukje chocolade. VELUM uit Westerlo, gespecialiseerd in architecturale zeilconstructies, plaatste er in de buitenzone een wat ze noemen ‘hyperbolische paraboloide’. In mensentaal: een stijlvol uitgevoerde zeilsculptuur met vier hoekpunten.

“Waarom ze ons hebben gevraagd? Omdat we hierin zijn gespecialiseerd”, lacht Paul Vander Laenen, zaakvoerder van Velum. “We zijn gecontacteerd door Besix en secretaris-generaal Leo Delcroix. Tijdens een vergadering hebben we een voorstel gedaan en dat is aanvaard. We hebben dit wel in de vorm van sponsoring gedaan. Ten eerste omdat het een Wereldexpo is in Europa en niet elders in de wereld. En natuurlijk ook omdat dit een mooie gelegenheid is om ons aan de wereld te tonen.” Velum stond zelf in voor de plaatsing en trok daarvoor in de derde week van april met drie mensen naar Milaan.

Alles in eigen huis
Bij het Westelse bedrijf werken drie mensen in het atelier en drie op het kantoor voor het ontwerp en de engineering. De onderneming doet alles zelf, vanaf het tekenen tot en met de plaatsing. “Enkel voor de confectie van de zeildoeken doen we een beroep op een partner”, aldus Paul Vander Laenen. Het bedrijf is actief in België, Nederland, Luxemburg en Frankrijk. De grootste realisatie ooit is de overkapping van de ijspiste in Herentals over een oppervlakte van 4.500 vierkante meter.