Kempense Texaan brouwt Dimpna-bier in Dallas

Wim BensSinds drie jaar runt Wim Bens, geboren uit Geelse ouders, zijn eigen brouwerij Lakewood Brewery in Dallas, Texas (VS). Ter gelegenheid van de vijfjarige Dimpna Ommegang in Geel brouwde hij er zopas het bier Saint Dymphna. Vanaf 1 juni te koop, maar enkel in Dallas en omgeving.

Dertig jaar geleden verhuisde Wim met zijn ouders naar de VS. Zijn vader werkte bij het farmaceutische bedrijf Alcon, waarvan het hoofdkwartier is gevestigd in Fort Worth (Texas). “Jaarlijks gingen we met mijn ouders op vakantie bij mijn grootmoeder in Zammel. Ze woonde vlakbij de Dimpnakapel. Ik maakte van die gelegenheid ook gebruik om Belgische bieren te drinken, want daar was ik verzot op en in de VS mag je pas alcohol drinken vanaf 21 jaar.”

Bens volgde een opleiding advertising aan de plaatselijke universiteit en werkte tien jaar in een reclamebureau. Daarnaast brouwde hij met zijn home brewery zijn eigen biertjes. “Ik heb toen een opleiding gevolgd bij de American Brewers Guild en ben een paar maanden gaan werken in een brouwerij.”

Eigen brouwerij
In 2012 opende hij zijn eigen brouwerij en op 4 augustus van dat jaar verkocht hij zijn eerste flessen. “In 2010 was er in heel Dallas, toch een stad met 3 miljoen inwoners, geen enkele brouwerij. Op dit moment zijn we met 26 of 27.” Lakewood Brewery behoort tot de grotere en heeft 21 mensen in dienst. Er wordt een 15-tal bieren gebrouwen. “Vijf het jaar rond en dan nog een aantal seizoens- en eenmalige bieren”, legt Wim Bens uit. De jaarproductie bedraagt 1,2 miljoen liter. “Het eerste jaar produceerden we 500 barrels, in 2013 3.500 barrels en vorig jaar 7.500 barrels. Dit jaar verwachten we uit te komen op 10.000 barrels.” Vanwaar het succes? “We maken een goede kwaliteit en zijn consistent”, aldus de zaakvoerder. De bieren van Lakewood Brewery worden via een distributeur verdeeld in en rond Dallas. “Een gebied zo groot als België en Nederland samen”, lacht de zaakvoerder.

Met lindebloesem
“Jaarlijks maken we ook twee bieren in onze reeks Legendary Series, die het verhaal vertellen van een lokale of Belgische legende. Eerder waren dat bieren rond Brabo en Antigoon in Antwerpen. De Dimpna Ommegang bracht me op het idee om een Saint Dymphna-bier te gaan brouwen, een Belgische tripel waaraan we lindebloesem toevoegden vanwege de grote lindeboom aan de kapel in Zammel.” 18.000 liter is ervan gebrouwen en vanaf 1 juni wordt het bier verdeeld. “Helaas, niet te koop bij jullie”, glimlacht Wim Bens. “Alhoewel, ik ga eens zien of ik een paar flesjes kan opsturen naar het Geelse stadsbestuur.”