Kempense technologie in eerste slimme zonneboiler ter wereld

De eerste slimme zonneboiler ter wereld is een feit. Hij heet Nsolmax en zijn baanbrekende technologie is aangepast aan ons noordelijke klimaat. Op 10 en 11 mei wordt hij bij Aetec in Gierle gelanceerd.

Aan de wieg van de Nsolmax staan één Kempense en twee Brugse pioniers in zonne- energie: Bart Aerts van Gierle en  Patrick Naeyaert en Frank De Lannoit van Brugge. Patrick Naeyeaert ontwikkelde de zonneboiler, Bart Aerts zorgde voor de juiste heat pipes (CIS technologie) en leegloopcollector. De nieuwe zonneboiler zal in de Kempen verdeeld worden door Aetec, in Brugge door Nsolar en Ekr8.

De slimme zonneboiler is aangepast aan ons noordelijke klimaat en maakt komaf met klassieke zonneboilernadelen. Bart Aerts: “Er is geen risico op oververhitting, dankzij een leegloopsysteem. Bijverwarmen hoeft niet, want de heat pipes maximaliseren het rendement. Je hebt altijd een voorraad energie om uit te putten. Het vervuilende glycol wordt vervangen door water. Bovendien is het prijskaartje interessant, want de Nsolmax heeft lage productiekosten. Je hoeft ook niets te veranderen aan je verwarming om de zonneboiler te installeren. Je ent het toestel gewoon op je bestaande systeem.”

De drie pioniers speurden eerst de markt af naar een efficiënter, milieuvriendelijk alternatief voor ons klimaat. Vruchteloos. Dus gingen ze zelf aan de slag. De revolutionaire zonneboilertechnologie is ondertussen getest en wettelijk gekeurd. Het toestel is dus klaar voor distributie.

Leen Borgmans en Bart Aerts, zaakvoerders van Aetec: “Als energie-ingenieursbedrijf streven wij ernaar om het energieverbruik bij particulieren en professionelen te verminderen en hen te ondersteunen in een omschakeling naar hernieuwbare energie. Wij werken telkens op maat van de klant en volgens diens budget.”

“Investeren of kiezen voor hernieuwbare energie is een verstandige en rendabele keuze. De klant doet er financieel zijn voordeel bij en het milieu vaart er wel bij. Kiezen voor hernieuwbare energie is kiezen voor een gezonde toekomst voor de volgende generaties. Wie wil immers niet dat zijn achterachterkleinkinderen kunnen genieten van deze mooie blauwe planeet? We dienen ons allemaal in te zetten voor minder CO2 verbruik en ons energie onafhankelijk te maken. Wij helpen mensen graag in het maken van de voor hun juiste keuze.”

Tijdens de opendeurdagen op 10 en 11 mei bij Aetec kan een gratis zonneboiler gewonnen worden.